PREMIERĂ: DNA cere acte suplimentare de la Senat în cazul Șova

| 15 apr, 14:01

Procurorii DNA cer date suplimentare, de la Senat, pe cazul Dan Șova. Totodată, sunt vizați și ceilalți senatori, care ar fi avut probleme cu justiția, în 2014-2015. Demersul procurorilor DNA vine după ce Senatul a blocat arestarea lui Dan Șova, votând împotriva reţinerii şi arestării fostului ministru.

Concret, vorbim despre două solicitări separate, venite la Senat de la DNA. Unu este special pe cazul Dan Șova, pentru care s-a dat votul în 25 martie, și o alta care înglobează toate cererile de urmărire penală, reținere sau arestare preventivă, de anul acesta sau anul anul trecut, toate care au ajuns la Senat de la DNA.

"Va solicitam sa ne comunicati, în cel mai scurt timp, toate inscrisurile intocmite de Senatul Romaniei, ca urmare a cererii Directiei Nationale Anticoruptie din data de 13.03.2015 adresata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Sova Dan-Coman, cercetat pentru fapte de coruptie in dosarul 122/P/2012”, se cere in alta adresa adresata sefului Senatului.

Cererile nu sunt semnate de șefa DNA, Laura Codruta Kovesi, ci de procurorul-șef de secţie Constantin Claudiu Dumitrescu si de procurorul Uncheselu Jean.

"Sunt doua solicitari din partea DNA care practic formuleaza catre Senat o cerere de transmitere a inscrisurilor referitoare 1122/P/2012 si, asa cum e normal, o astfel de solicitare va intra in discutia Biroului Permanent, care probabil va cere un punct de vedere Comisiei Juridice”
, a explicat Calin Popescu Tariceanu.

Citeşte şi: DAN ŞOVA, atac la DNA

"E o solicitare inedita pentru momentul de fata" dar, a adaugat presedintele Senatului, "nu exista nicio opreliste din punctul meu de vedere de a transmite aceste documente”.

Este pentru prima dată când DNA cere nu doar să i se prezinte înscrisurile făcute de Senat, cu privire la cererile care îl vizează pe Dan Șova, dar și cu privire la alte solicitări, începând cu 2014.

Pe data de 25 martie, senatorii au votat cererea procurorilor de arestare a senatorului Dan Sova, care a intrunit 79 de voturi pentru, 67 de voturi contra si 5 anulate, dar invocandu-se faptul ca nu a intrunit jumatate din numarul total al senatorilor, aceasta cerere a fost respinsa. Senatul a invocat lipsa cvorumului si nu a mai emis o hotarare, care sa poata fi ulterior atacata la Curtea Constitutionala. Or, CSM ar urma sa invoce tocmai absenta unei hotarari in cazul Sova si sa solicite Curtii sa oblige Senatul sa o redacteze, care hotatare ar putea ulterior sa fie atacata la randul ei la CCR.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala, invocand absenta unei hotarari pronuntate de Senat dupa votul in cazul Sova. Curtea a mai fost sesizata si de presedintele Klaus Iohannis, pe existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre puterile statului.

Curtea Constitutionala, sesizata de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a admis existenta unui conflict de natura juridica intre Parchetul de pe langa Inalta Curte si Senat, "declansat de refuzul Senatului de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in plen" in cazul cererii privind arestarea preventiva a senatorului Dan Sova.

Ca urmare a deciziei CCR, Senatul are obligatia de a redacta hotararea, de a comunica hotararea si de a o publica in Monitorul Oficial. Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a precizat ca hotararea care va fi adoptata si publicata in cazul lui Sova va putea fi atacata ulterior de cei care considera ca este nelegala sau neconstitutionala.

Calin Popescu Tariceanu a transmis, miercurea trecuta, ca Senatul se va conforma deciziei Curtii Constitutionale privind cazul Sova, adaugand ca "in cei 25 de ani de la Revolutie, Parlamentul nu a publicat vreodata in Monitorul Oficial hotarari negative" si ca decizia Curtii schimba cutuma parlamentara.

Totodată, presedintele Senatului a propus, marti, o intalnire informala intre membrii Biroului Permanent al Senatului si membrii Consiliului Superior al Magistraturii "la care participantii sa exprime in mod liber si fara o ordine de zi prestabilita problemele cu care se confrunta in relatia bilaterala si in exercitarea atributiilor constitutionale intre cele doua institutii".

Dan Șova este acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, din actele de urmarire penală, a rezultat că, în perioada 2007-2009, Dan Sova a semnat mai multe contracte și acte adiționale încheiate între Complexul Energetic Rovinari (CER) și Complexul Energetic Turceni (CET) pe de o parte, și SCA "Sova si Asociații", pe de altă parte.

Procurorii au date și indicii că Șova a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, în încercarea de a-și dovedi nevinovăția. Mai mult, el a dispus distrugerea toate hardurile calculatoarelor societatii de avocați, pentru a ascunde corespondența purtată prin e-mail, între societatea de avocați și conducerile celor două complexuri energetice.

Citeşte şi: PSD pune la cale o nouă STRATEGIE pentru a-l scăpa pe Dan Şova. Care e noul PLAN

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ