De ziua muncii, ce a făcut Guvernul pentru muncă

| 02 mai, 2014

Dincolo de imaginea pe care o are în prezent ca început al sezonului estival, 1 mai comemorează lupta sindicală dură dusă la finalul secolului al XIX-lea, în urma cărora muncitorii au obținut drepturi precum concediile plătite sau un programul de lucru fix.

Deși comuniștii au confiscat într-o anumită măsură această sărbătoare, ce au obținut atunci sindicaliștii americani și europeni reprezintă baza funcționării pașnice a statului modern prin limitarea tensiunilor existente între patroni și muncitori.

Așa cum era normal, odată cu venirea crizei economice, discuția despre funcționarea pieței forței de muncă a fost readusă în prim-plan, inclusiv în România. Deși măsurile de austeritate luate de guvernul Boc au avut efecte directe asupra celor care lucrau la stat, sectorul privat a fost cel care a resimțit din plin lovitura crizei. Astfel, în ciuda retoricii de dreapta adoptate de președintele Băsescu și de premierul Boc, și o parte importantă a angajaților din mediul privat s-au văzut cu salarile tăiate sau au fost de-a dreptul trimiși în șomaj.

În acest context, guvernul condus de Victor Ponta, care a ajuns la putere acum doi ani, a trebuit să vină cu soluții menite să asigure în același timp redresarea pieței forței de muncă și susţinerea mediului de afaceri. Încă din primele săptămâni de mandat, noul executiv a implementat atât politici cu caracter social, cum ar fi redefinirea măsurilor de sprijin adresate disponibilizaţilor prin concedieri colective, cât și unele adresate mediului de afaceri, precum achitarea TVA la încasarea facturilor.

De atunci, executivul a găsit și alte maniere de a stimula crearea de noi locuri de muncă, cum ar fi introducerea unei scheme de subvenționare pentru firmele care creeaza locuri de munca sau oferirea de facilități suplimentare pentru acele companii care angajeaza tineri absolvenţi sau șomeri. Împreună, aceste decizii au reprezentat pași importanți în vedere unei relansări economice ce a dus la crearea până în prezent a o sută de mii de locuri de muncă.

De asemenea, evoluțiile economice pozitive au permis Guvernului să reîntregească salariile tăiate în mai 2010 și să indexeze pensiile înghețate de cabinetul Emil Boc. In plus, a crescut salariul minim pe economie, care de la 1 ianuarie a ajuns la valoarea de 850 de RON.

Însă, cel mai important lucru care trebuie spus despre politicile excutivelor conduse de Victor Ponta și legate de evoluția pieței forței de muncă este acela că măsurile au fost luate doar în momentul în care au existat suficiente date despre efectele lor. Astfel, s-au evitat situațiile în care o decizie putea cauza efecte negative sau dezechilibre de ordin economic ori bugetar. Faptul că în prezent guvernul se pregătește să acorde o nouă serie de facilități pentru companiile care creează locuri de muncă și să scadă CAS-ul aplicat angajatorilor cu 5% se datorează tocmai acestei viziuni. În loc să ia decizii populiste, Guvernul a ales varianta rațională de a realiza o serie de politici concertate și inteligente, menite să asigure treptat bunăstarea românilor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 mai, 2014
fan Sultanescu
a dat liber la bugetari,a facut astfel economie la energie si hartie igienica..
felicitari pentru articol..."fa"Sultanescule...
02 mai, 2014
ego
Chiar crezi ca te mai crede cineva?
Guvernul dr.Pinocchio are cateva `reusite` rasunatoare: are in plan autostrada pana la Alexandria lu` Bombonica, are un spor de multe mii de someri, a taiat panglicile a zeci de metri de autostrazi (si alea incepute de Boc), a sporit inflatia, a scazut nivelul de trai, a sporit cu 35 numarul de taxe si impozite etc. Trai nineaca, dar numai pentru pupincuristi ca tine. Chiar nu ti-e rusine sa scrii asemenea aberatii?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ