Judecătorii ne spun de ce a intrat Mircea Băsescu la închisoare

| 23 iun, 2014

Ca urmare a analizării probelor şi a mărturiei martorilor, judecătorii au constatat că fratele preşedintelui a primit sumele solicitate pentru a facilita eliberarea lui Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial, şi a interveni în favoarea acestuia inclusiv pe lângă preşedinte.

Deşi de la bun început Mircea Băsescu a încercat să pozeze în subiect al unui şantaj executat de familia interlopului Bercea Mondial, în motivaţia arestării sale, judecătorii demonstrează că fratele președintelui nu a fost nici pe departe o victimă inocentă.

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au hotărât vineri reţinerea pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu şi a intermediarului mitei, Marian Căpăţână, ca urmare a problelor video şi audio care atestă că s-au întâlnit cu persoane cărora au încercat să le cumpere influenţa. De altfel, în documentul în care se justifică reţinerea celor doi acuzaţi se afirmă că faptele acestora “sunt de natură să provoace o puternică rezonanţă în cadrul societăţii” iar lăsarea inculpaţilor în libertate ar „induce perturbări grave ale disciplinei publice”.

Citeşte şi: Ca să îşi ascundă laşitatea în scandalul Băsescu, Macovei revine cu minciuni

Probele audio şi video furnizate de către avocatul familiei lui Bercea Mondial au constituit sursa incriminării lui Marian Căpăţână şi a lui Mircea Băsescu, deşi iniţial nu au fost luate în considerare de procurorii constănţeni care au administrat cazul. Cu toate că au fost contestate de inculpaţi, judecătorii au considerat că materialele audio şi video constituie probe credibile. De altfel, înregistrările care îl incriminează pe Mircea Băsescu au fost supuse exigenţelor legale ce reglementează supravegherea tehnică şi au fost ulterior certificate de procuror conform reglementărilor în materie.

Potrivit judecătorilor, cu toate că Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au recunoscut că au avut întâlniri cu membrii familiei lui Bercea Mondial, aceştia au negat că sumele pretinse ar fi fost destinate cumpărării de influenţă. Acuzaţii au afirmat că sumele solicitate ar constitui obiectul unui împrumut pe care Marian Căpăţână l-ar fi solicitat familiei interlopului pentru a participa la o licitaţie organizată în vederea vânzării de utilaje şi a unor licenţe de producţie. Această ipoteză nu a putut fi probată nici prin vreun înscris şi nici cu martori. Totodată, magistraţii au constatat că sumele acordate de către familia lui Bercea Mondial au fost primite de către cei doi acuzaţi cu mult timp înainte de licitaţie şi nu au fost folosite în scopul invocat de către Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână.

Citeşte şi: Traian Băsescu despre dosarul Băsescu-Bercea: Niciodată n-am intervenit în vreun dosar

Ca urmare a analizării probelor şi a mărturiei martorilor, judecătorii au constatat că fratele preşedintelui a primit sumele solicitate pentru a facilita eliberarea lui Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial, şi a interveni în favoarea acestuia inclusiv pe lângă preşedinte. În acelaşi timp, magistraţii au stabilit că demersurile lui Mircea Băsescu de a se prezenta drept victima unui şantaj nu îl erijează pe acesta de responsabilitatea penală a acţiunilor sale de trafic de influenţă.

Astfel, probele adunate la dosar pun în evidență o dată în plus vinovăția  lui Mircea Băsescu şi a lui Marian Căpăţână, accentuând totodată în mod implicit semnele de întrebare legate de implicarea șefului statului în tot acest caz.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ