Klaus Iohannis: Sunt clar pro euroatlantic. Ce spune candidatul ACL despre relația cu Republica Moldova

| 06 noi, 2014

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a declarat joi seară, într-o emisiune la Digi 24, că este un pro euroatlantic care garantează menţinerea unor bune relaţii cu Occidentul şi cu Statele Unite ale Americii.

Referitor la mitul potrivit căruia ar fi 'omul Germaniei', Iohannis a afirmat că va fi în primul rând 'omul României', dar a promis că, dacă va fi ales în funcţia de preşedinte, ţara noastră va avea mult mai mulţi investitori germani.

'Noi suntem în UE şi parteneri cu SUA. De aici ne vine poziţia care în ultimii 25 de ani ne-a garantat un parcurs în esenţă euroatlantic, pro Vest şi care acum ne garantează securitatea, cu un conflict aproape deschis la câteva sute de kilometri de noi. (...) Eu sunt clar pro euroatlantic, fără niciun fel de sincopă şi fără nicio paranteză', a declarat Klaus Iohannis.

Candidatul ACL a criticat atitudinea contracandidatului său, premierul Victor Ponta, despre care susţine că 'oscilează între Rusia şi China', în timp ce are o 'abordare de respingere a criticilor venite din Vest'.

'Victor Ponta se duce în China şi se apucă să spună că felicită marele Partid Comunist Chinez pentru marile realizări. Nu vreau un preşedinte care laudă marele Partid Comunist Chinez, ci un preşedinte care laudă democraţia vest-europeană, care laudă SUA fiindcă, iată, au reuşit să producă o schimbare fără scandal în Congres', a subliniat Iohannis.

În acelaşi context, candidatul ACL a precizat că România trebuie să aibă o politică externă bine profilată, care ţine cont de interesul naţional, de interesul populaţiei pe termen mediu şi lung, dar care să ţină cont şi de situaţiile speciale, cum ar fi conflictul din Ucraina.

'Avem un conflict în imediata apropiere. Situaţia cu Rusia nu poate fi nicidecum rezolvată sau ameliorată de noi. Pentru asta, trebuie să recunoaştem, cu toată mândria de a fi noi, suntem mult prea mici, mult prea slabi şi am avut mult prea multe opinii în această chestiune. Relaţia cu Federaţia Rusă poate fi rezolvată numai şi numai împreună cu partenerii noştri, nu poate fi rezolvată doar de noi, ci doar cu partenerii noştri. Numai împreună cu UE, cu SUA, cu NATO putem să acţionăm în aşa fel încât toată lumea, sigur, în special Federaţia Rusă, să revină în zona în care se respectă tratatele internaţionale', a mai declarat Klaus Iohannis.

Despre relaţia cu Republica Moldova, candidatul ACL la funcţia de preşedinte al României a spus că trebuie să fie una specială, bazată pe sprijinul constant al ţării noastre.

'Avem obligaţia venită din istorie să-i sprijinim. Este nevoie să-i consiliem pe oficialii din Republica Moldova în privinţa procedurilor de accedere în UE', a explicat Iohannis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 noi, 2014
dr.aurelian stefan chibici
pe timpul regalitatii Hohenzolernilor germani, leul romanesc a ajuns la nivelul francului francez. Iar cei ce au dezvoltat industria si comertul au fost evreii. Baraganul fiind granarul Europei. La care .Gen.Averescu a recunoscut: dac[ nu aveam evrei nu aveam nici comert. Declinul a inceput prin anularea cetateniei evreilor de catre patriarhul ortodox Miron Cristea Prim ministru, si legionarii care i-au casapit. A venit comunismul sovietic,si a distrus totul. A cazut comunismul, dar vechii comunisti care dadeau cu barda in sus cat era comunismul la putere, au devenit deodata bisericosi, si i-au speriat pe romani ca vin boierii si ii aduc la sapa de lemn. Si astfel fostii care strigau in gura mare impotriva burgheziei, au ajuns miliardari, iar pentru a atrage biserica de partea lor, au cedat ortodoxiei adunatoare de comori, numai in Bucovina 116.000 ha. paduri. Totodata distrugand in mod neorganizat industria de stat, in loc sa vanda fabricile cu conditia ca cumparatorii se preia si muncitorii pentru a continua productia cu contractele incheiat cu strainatea, au imprastiat muncitorii in toata Europa, iar cladirile le-au prefacut in depozite. Cei mai multi dintre ei, devenind milionari cu spagile primite. Acestia in loc sa caute cai de a-i ajuta pe tarani, au gasit calea cea mai buna de a vinde pamantul tarii strainilor,
Iar cand fiica d-lui Basescu a cumparat un teren d-nul Victor Pota si altii au sarit ca lupii ca s-o distruga. In ce priveste presedentia d-lui Basescu, tara noastra nu a ajuns la criza Greciei,si altor tari cu mult mai avansate ca Romania.
Daca romanii vor sa ajunga pe mana chinejilor si a rusilor. D-l. PontaVictor e cel mai potrivit. Asa guvernantii vor scapa de grija taranilor. Ori la asa cap, asa caciula.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ