Noua alianţă a oamenilor lui Băsescu îşi expune lipsa de idei

| 28 mai, 2014

Discursul preşedintelui democrat-liberal arată că, dincolo de retorica anti-PSD, PNL-ul şi PDL-ul nu au absolut niciun program de guvernare concret şi coerent, deşi declară că împreună vor înlocui stânga aflată acum la putere.

Ce se întâmplă zilele acestea în rândul partidelor de dreapta este de natură să lase perplex orice om care posedă un nivel elementar de logică şi de bun simţ. După ce până nu cu mult timp în urmă majoritatea liderilor PNL şi PDL nici nu concepeau, cel puţin la nivel declarativ, ideea unei colaborări între cele două partide, săptămâna aceasta au loc negocieri pentru formarea unui nou pol de dreapta. Desigur, totul se desfăşoară pe fondul eşecului răsunător pe care dreapta l-a înregistrat în alegerile de duminică, alianţa PSD-UNPR-PC câştigând jumătate din fotoliile de europarlamentari puse la bătaie şi fiind victorioasă în majoritatea judeţelor României.

Luni, Crin Antonescu şi-a dat de formă demisia de la şefia PNL, partidul fiind condus tot de domnia sa în calitate de interimar. Apoi, marţi şi miercuri a venit râdul tatonărilor, negocierilor şi întâlnirilor la vârf în urma cărora se hotărăşte asupra strategiilor de negociere. De exemplu, miercuri, puţin peste ora 13.00, Vasile Blaga a ieşit public pentru a aduce la cunoştinţa opiniei publice că Biroul Permanent Naţional al PDL a decis începerea discuțiilor cu PNL pentru construirea unei alternative de dreapta la actuala putere.

Uitând aparent ce spunea în urmă cu câteva luni despre Antonescu, liderul democrat-liberalilor a apreciat că preşedintele PNL a învăţat multe din cele întâmplate pe parcursul ultimilor ani şi că intersul lor comun este reprezentat de interesul românilor. Apoi, Blaga a încercat să explice cum noua construcţie de dreapta va avea în centru ''respectarea statului de drept, a justiției, crearea unor condiții mai bune în România pentru fiecare cetățean''.

Trecând peste mesajele standard care se transmit în perioada de dinaintea formării unei noi alianţe politice, platitudini de genul celor exprimate de Vasile Blaga demonstrează cât de lipsiţi de viziune sunt actualii lideri ai dreptei din România. Discursul preşedintelui democrat-liberal arată că, dincolo de retorica anti-PSD, PNL-ul şi PDL-ul nu au absolut niciun program de guvernare concret şi coerent, deşi declară că împreună vor înlocui stânga aflată acum la putere.

Acest fapt trebuie pus în paralel cu modul în care, chiar şi după ruperea USL, actuala majoritate a rămas fidelă programului de guvernare al Uniunii, care reprezenta o viziune politică şi administrativă gândită să fie sustenabilă pe termen mediu şi lung. Deşi erau încă de la bun început prevăzute, niciuna dintre măsurile puse în aplicare de executivul condus de Victor Ponta nu a fost luată înainte de a fi sustenabilă, atât din punct de vedere politic cât şi economic. Rezultatele unei asemenea strategii coerente s-au văzut cel mai bine în recordurile pozitive pe care economia le-a înregistrat anul trecut şi continuă să le înregistreze şi în prezent.

În schimb, viziunea marelui pol de dreapta se rezumă până un prezent la un discurs rudimentar, compus din elemente atât de generale încât nu au cum să constituie un proiect concret. Dacă şi celelalte propuneri ale unei viitoare alianţe de dreapta se vor încadra în aceeaşi linie, atunci domni Blaga şi Antonescu nu au nicio şansă să reprezinte o alternativă viabilă la adresa actualei puteri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ