Ponta face portretul României europene

| 27 apr, 2014

În cadrul discursului pe care l-a ţinut cu ocazia lansării candidaţilor Alianţei Electorale PSD+UNPR+PC de la Romexpo, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a transmis câteva mesaje principale.

 

Discursul lui Ponta pare a fi fost structurat în trei secţiuni: în prima, premierul a vorbit despre alegerile europene şi importanţa lor pentru România, în cea de-a doua, despre realizările guvernelor pe care le-a condus până acum şi necesitatea continuării luptei începute de USL împotriva regimului lui Traian Băsesc, iar în ultima parte a discursului, acesta s-a concentrat asupra alegerilor prezidenţiale din noiembrie şi necesitatea unui nou tip de preşedinte. De altfel, această ultimă parte a conţinut şi o surpriză, prin faptul că Victor Ponta le-a spus celor prezenţi în pavilionul central de la Romexpo, că dacă aceştia consideră că el trebuie să fie viitorul preşedinte al României, atunci se va pune la dispoziţia lor şi va candida.

În prima parte a discursului său, cel mai important mesaj transmis de Victor Ponta l-a avut ca destinatar pe Martin Schulz, preşedinte al Parlamentului European şi candidatul social-democraţilor europeni pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, dar şi pe cei pe care PSD , UNPR şi PC îi vor trimite la Bruxelles. Premierul le-a cerut acestora să depună toate eforturile pentru ca, în 2019, când România va deţine preşedinţia UE, de ambele maluri ale Prutului să fie cetăţeni europeni. Ponta a prezentat acest obiect ca fiind un vis de-al său şi de-al omologului său moldovean, Iurie Leancă.

În cea de-a doua parte a discursului, mesajele anti-Băsescu s-au intensificat, Ponta vorbind despre necesitatea continuării obiectivelor USL şi exprimându-şi regretul pentru faptul că fostul său partener, Crin Antonescu, a căzut în „mrejele” lui Traian Băsescu şi a rupt USL. Din nou, primul-ministru şi-a exprimat clar dorinţa ca după 25 mai Uniunea să se reunească, iar liberalii să se alăture luptei împotriva regimului Băsescu.

Ultima parte, aşa cum am scris şi mai sus, a fost cea mai surprinzătoare. Copii ale discursului preşedintelui PSD au ajuns pe mâinile presei dinainte ca acesta să fie susţinut, de aceea nu mică le-a fost mirarea celor care aveau cât de cât idee despre ce va vorbi Victor Ponta, atunci când acesta a decis să improvizeze şi să facă o declaraţie fermă privind o eventuală candidatură a sa la alegerile din noiembrie. În această ultimă parte, premierul a făcut o descriere a celui care va trebui să ocupe fotoliul de la Cotroceni după 21 decembrie. La finalul acestei descrieri, Ponta a afirmat că se va afla în prima linie a bătăliei, la fel cum a fost şi în 2004, şi în 2009, doar că de data aceasta este convins că „va câştiga”, spunând apoi că dacă membrii PSD consideră că el trebuie să fie candidatul care să înlăture regimul Băsescu, atunci va fi. Având în vedere susţinerea de care preşedintele PSD beneficiază în rândul partidului său pentru o eventuală candidatură, o astfel de declaraţie poate fi considerată un anunţ clar a unei viitoare candidaturi.

Practic, discursul preşedintelui PSD ne-a dovedit ceea ce ştiam deja: miza alegerilor parlamentare sunt de fapt cele prezidenţiale. Dacă Ponta a preferat o exprimare mai voalată, Dragnea a fost direct în discursul său, spunând clar că pe 25 mai are loc o primă bătălie, care va prefigura ce se va întâmpla în toamnă.

Aşadar, alegerile europene au trei mize: un Parlament European şi o Comisie Europeană favorabile aderării Republicii Moldova la UE, refacerea USL şi alegerile din toamnă pentru Preşedinţia României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 apr, 2014
Mitica
@vall ai dreptate, dar din pacate, multi il vor alege.
are priza la cei in varsta si aceia se vor duce la vot!
28 apr, 2014
vall
Sclavi
Daca abjectul Ponta, politruc putred de corupt, cleptoman din nastere, fara scrupule si fara coloana vertebrala, impotent ce se da drept macho politic, om de paie al securistilor si al talharilor baroni ajunge prin votul vostru , al turmei majoritare sinucigase, presedinte, va fi desavarsita catastrofa care a inceput cu 2 ani in urma , cand infamul PSD si-a adus sacalii la putere. Votati-i daca vreti sa fiti saraci lipiti si sclavii criminalilor ce va dispretuiesc. Voi veti fi primii sacrificati. Treziti-va !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ