Cât de puternice sunt, de fapt, partidele românești în familiile politice europene

| 27 apr, 2014

Sondajele europene pentru europarlamentarele de luna viitoare ne arată o cursă destul de strânsă între PPE şi S&D. Diferenţa este de aproximativ 10 locuri. Un partid mare de dimensiunea PSD spre exemplu poate avea un rol hotărâtor în următorul Parlament European mai ales că acum se joacă şi funcţia de preşedinte al Comisiei Europene pentru următorii ani.

Candidaturile au fost lansate: Martin Schulz este candidatul PES pentru această preşedinte CE, în timp ce din partea popularilor va candida luxemburghezul Jean-Claude Juncker. Diferenţa este că în România, la lansarea candidaţilor PSD pentru europarlamentare îşi face apariţia preşedintele actual al Parlamentului European, Martin Schulz.

PSD are cu siguranţă o poziţie privilegiată în cadrul familiei social-democraţilor europeni. Perspectivele unor rezultate economice bune pe fondul unei Europe împovărate de criză face din stânga românească o echipă atractivă pentru europeni. Candidatul stângii pentru preşedinţia Comisiei Europene este foarte important pentru noi. O relaţie bună cu acesta poate ajuta România în exerciţiul financiar următor şi poate facilita accesul nostru la multe soluţii bune pentru noi, să nu uităm că Martin Schulz susţine public aderarea României la Schengen.

Cine se pare că nu înţelege aceste lucruri este Traian Băsescu, preşedintele României, care se găseşte să îl atace frontal pe Schulz cu doar o zi înainte ca acesta să vină în România. Lăsând la o parte faptul că este neconstituţional să susţii un partid când eşti preşedinte fie acest partid naţional sau european prin atacuri gratuite din postura de preşedinte rişti să îndepărtezi poate unul dintre cei mai importanţi aliaţi pe care România îi poate avea în conducerea UE.

Trecând peste un nou episod de rătăcire al lui Traian Băsescu, trebuie subliniat că nici unul din liderii partidelor europene ALDE sau PPE nu sunt la ora aceasta în România, la începutul campaniei pentru europarlamentare. Una din concluziile pe care putem să le tragem este că atât PPE cât şi ALDE au alte bastioane unde preferă să fie în aceste zile. Cel mai probabil fiefuri importante unde prezenţa acestora este complimentată de o poziţie de forţă a partidelor de dreapta, ceea ce nu este cazul în România.

Sculz, actualul preşedinte al Parlamentului European este o personalitate politică în ascendenţă şi prezenţa sa în România dă un exemplu interesant pentru restul partidelor de stânga din Europa în ceea ce priveşte legitimitatea europeană a PSD.

Martin Schulz a anunţat deja o vizită la Platforma laserului ELI de la Măgurele şi un interviu la ora 16:00. Va fi interesant de urmărit.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ