Cum calcă în picioare Băsescu imaginea externă a României, de dragul PMP

| 27 apr, 2014

Intrat în ultima parte a mandatului ca preşedinte al României, Traian Băsescu pare dispus să calce totul în picioare. În acest sens, şeful statului nu se limitează doar la atacuri interne şi acuzaţii ale căror ţinte principale sunt PSD şi Victor Ponta.

Sub pretextul campaniei pentru europarlamentare, preşedintele Băsescu s-a dezlănţuit şi l-a luat în vizor, pentru a doua oară în ultimele zile, pe Martin Schulz, adică pe nimeni altul decât preşedintele german al Parlamentului European.

Astfel, Traian Băsescu a declarat, referindu-se la poziţionarea preşedintelui PE în contextul tensiunilor ruso-ucrainene, că “pentru domnul Schulz anexarea Crimeei era un fapt întâmplat şi atât”. Atacul dur al şefului statului este unul cu repetiţie, după abordarea similară a şefului statului din cadrul emisiunii Adevărul Live de la mijlocul săptămânii, când acelaşi Traian Băsescu nu a ezitat să-l pună la punct de Martin Schulz.

Iar tirada şefului statului nu s-a oprit aici. Traian Băsescu a supralicitat, sugerând în cadrul aceleiaşi declaraţii de presă de la Palatul Cotroceni, că socialistul Martin Schulz "probabil" nu va susține aspirațiile europene ale Republicii Moldova dacă va ajunge șef al Comisiei Europene. Apoi, preşedintele Băsescu s-a întrebat dacă nu cumva alegerea neamțului în fruntea Executivului european ar oferi Germaniei o influență prea puternică în UE.

În esenţă, mize ofensivei lui Traian Băsescu este clară – crearea unei platforme electorale pentru PMP, partid care fără culoarul creat de şeful statului ar fi practic inexistent. Preşedintele încearcă reactivarea unei retorici naţionaliste în raport cu Republica Moldova, în speranţa că doar-doar va mai convinge electoratul să voteze cu PMP. În schimb, maniera în care şeful statului înţelege să intre în campanie electorală pentru PE este profund nedemn, inadecvat şi chiar jenant. Vorbim despre un preşedinte care, aşa cum prevede „fişa postului”, ar trebui să fie echidistant şi imparţial. Ceea ce nu se întâmplă, Traian Băsescu intrând din nou cu buldozerul nu doar în politica internă, ci şi în cea de la nivel european.

Totodată, teza aşa-zisului dezinteres al socialiştilor europeni faţă de situaţia Republicii Moldova, acreditată din nou de Traian Băsescu, nu are niciun fel de acoperire şi reprezintă o manipulare grosolană a şefului statului. Liderii PES au dat de fiecare dată semnale în direcţia susţinerii Republicii Moldova şi a parcursului ei de integrare europeană.

Nu în ultimul rând, aluzia conform căreia o victorie a socialiştilor în scrutinul pentru PE, urmată de instalarea lui Martin Schulz în fruntea Comisiei Europene ar însemna o sporire masivă a influenţei Germaniei în UE îl plasează pe Traian Băsescu în zona unei retorici descalificante pentru un preşedinte european. Germania este principalul motor al Uniunii şi nu poate fi decât un model pentru România. Prin urmare, o creştere a influenţei Germaniei în UE, dacă aceasta se va întâmpla, nu poate produce decât efecte benefice pentru întregul construct european. Aşadar, nu ar fi nicidecum un factor nociv/nefast, aşa cum încearcă să sugereze un preşedinte al României aflat într-un picaj necontrolat. Ca să nu mai vorbim că, atunci când Angela Merkel a intervenit în favoarea lui Traian Băsescu, „influenţa” Germaniei îi convenea pe atunci şefului statului.

Dincolo de mizele urmărite de Traian Băsescu, realitatea este că ieşirea din prima zi a campaniei pentru europarlamentare devoalează imaginea unui preşedinte rupt de discursul european. Mesajele transmise de preşedinte chiar de la Cotroceni sunt jenante şi creează un imens deserviciu de imagine României, în condiţiile în care Traian Băsescu a fost singurul lider european care a înţeles să atace partenerii europeni în prima zi a campaniei electorale pentru PE.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ