Martin Schulz: Sunt puţin surprins de agresivitatea preşedintelui Băsescu

| 26 apr, 2014

Candidatul socialiştilor europeni la preşedinţia viitoarei Comisii Europene, Martin Schulz, s-a declarat surprins, într-un interviu pentru Agerpres, de 'agresivitatea' şi 'ostilitatea' preşedintelui Traian Băsescu la adresa sa, spunând că în spatele recentelor 'observaţii' ale şefului statului s-ar afla 'un joc politic' ce face parte din campania electorală.

'Sunt puţin surprins de agresivitatea preşedintelui (Traian) Băsescu, cu care am cooperat în ultimii ani întotdeauna foarte constructiv. Prin urmare, nu ştiu de ce este, dintr-o dată, atât de ostil faţă de mine. Aş putea menţiona o listă lungă de convorbiri telefonice, întâlniri şi schimburi de opinii între el şi mine pentru soluţii, de exemplu, pentru aderarea României la Schengen. El a găsit în mine un susţinător ferm. Prin urmare, sunt puţin surprins. Nu înţeleg ce se află în spatele acestui lucru. Interpretarea mea este că face poate parte din campania electorală', a afirmat preşedintele Parlamentului European, aflat la Bucureşti pentru evenimentul de lansare a candidaţilor alianţei electorale PSD-UNPR-PC la alegerile europarlamentare şi la cele parlamentare şi locale parţiale.

Martin Schulz a adăugat că nu ştie ce se află în spatele 'observaţiilor' preşedintelui Traian Băsescu faţă de el, estimând că este vorba de un 'joc politic pe care îl joacă' şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la Adevărul Live, că 'socialiştii sunt cei care vor face compromisul şi pe spinarea Republicii Moldova, şi pe spinarea agresivităţii Federaţiei Ruse în Europa''. ''Din acest motiv, orice vot daţi socialiştilor aici, în România, este un vot care va consolida o poziţie moderată vizavi de Rusia şi nu suntem la momentul la care să fim moderaţi în raport cu Rusia, ci trebuie măsuri foarte clare, pentru ca Rusia să înţeleagă că nu poate veni către Vest', a spus şeful statului român.

El a adăugat că 'un Martin Schulz preşedinte al Comisiei Europene va fi departe de sprijinul pe care ni l-au dat Barroso şi Comisia Europeană sub conducerea preşedintelui Barroso legat de Republica Moldova'.

Vineri, într-o declaraţie făcută la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a afirmat că, 'pentru domnul Schulz, anexarea Crimeii era un fapt împlinit şi asta este şi trebuie să fim liniştiţi; probabil aceeaşi abordare va avea dacă se întâmplă şi alte evoluţii negative în defavoarea României'.

În replică, candidatul socialiştilor europeni la şefia viitoarei Comisii Europene a afirmat că 'integritatea teritorială a statelor suverane în Europa este de neatins' şi că a condamnat 'ferm încălcarea unilaterală a regulilor internaţionale de către Rusia, prin anexarea Crimeii'.

'Integritatea teritorială a statelor suverane în Europa este de neatins. Am condamnat ferm încălcarea unilaterală a regulilor internaţionale de către Rusia, prin anexarea Crimeii la Rusia. Am condamnat-o ferm spunând, şi o repet, că un membru al Consiliului de Securitate, cu drept permanent de veto, folosindu-şi dreptul de veto des spunând că este o încălcare a regulilor internaţionale, este el însuşi obligat să respecte regulile internaţionale. Condamn ferm ce a făcut Rusia. Este incompatibil cu regulile internaţionale. Dar, este un fapt ce s-a întâmplat acolo. Asta am spus şi nimic altceva', a declarat Martin Schulz.

El a menţionat că 'integritatea teritorială a Republicii Moldova, la fel ca a Ucrainei şi a celorlalte ţări, nu ar trebui încălcată, iar dacă ruşii nu vor respecta această integritate teritorială, vor încălca încă o dată regulile internaţionale şi, de aceea, cred că sancţiunile într-un astfel de caz sunt absolut justificate'.

'Aceasta a fost întotdeauna poziţia mea şi aceasta este, apropo, poziţia Parlamentului European, într-o majoritate covârşitoare. Cu atât mai mult am fost surprins de observaţiile lui Traian Băsescu. Nu ştiu ce se află în spatele lor, dar sunt politician şi cunosc jocurile politice şi cred că este un joc politic pe care îl joacă preşedintele', a subliniat Martin Schulz

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ