Valeriu Stoica, scenariu SUMBRU pentru PSD şi PNL

| 09 dec, 2014

Fondatorul Institutului de Studii Populare (ISP), Valeriu Stoica, a declarat marţi că, în condiţiile în care actualele partide, cu referire expresă la PNL şi PSD, epuizează şansa de se reforma, n-ar fi exclus ca, în doi-trei ani, să se producă o schimbare a actualei clase politice prin apariţia unor noi formaţiuni.

'Există ceva comun în toate comentariile legate de rezultatul acestor alegeri prezidenţiale. (...) Mai toţi comentatorii spun că este nevoie de un alt fel de a face politică în România. (...) Ce înseamnă însă a face un alt fel de politică în România ? Sunt două variante posibile. Să se schimbe clasa politică actuală (...) Este în măsură marele PNL, noul PNL, unificatul PNL, este în măsură vechiul şi foarte rezistentul PSD să se schimbe ? E posibilă o schimbare la faţă a acestor două partide ? Aceasta este o variantă. Cealaltă variantă, radicală, dacă partidele actuale epuizează şansa de a se reforma, de a schimba modul de a face politică, n-ar fi exclus ca într-un an, doi, trei să se pună problema schimbării actualei clase politice. Eu nu anticipez, dar înclin să afirm că soluţia preferabilă pentru sistemul politic românesc este reforma actualelor partide ', a declarat Valeriu Stoica, la dezbaterea având ca temă 'Cum se va schimba clasa politică în urma alegerilor prezidenţiale?', pe care a moderat-o, marţi, la ISP.

Valeriu Stoica a adăugat că, pentru a se ajunge la o reformă a partidelor, trebuie găsite soluţii la mai multe vulnerabilităţi ale acestora.

El a subliniat că este nevoie de o politică solidă de resurse umane, de lideri cu viziune, de politici publice coerente, de o finanţare transparentă, de o restabilire a relaţiei dintre liderii locali şi cei naţionali şi de reconstrucţia discursului politic 'pentru că asta cea mai importantă armă a omului politic'.

'Dacă aceste soluţii vor fi găsite de PNL şi PSD, asta înseamnă că actualul sistem de partide va continua să existe. Dacă aceste soluţii nu vor fi găsite, asta înseamnă că, mai devreme sau mai târziu, se va pune problema apariţiei altor partide politice. (...) Varianta normală, varianta firească este ca PNL, pe de-o parte, PSD, pe de altă parte, să-şi facă datoria să se reformeze şi să reprezinte în continuare cele două segmente ale electoratului, de dreapta şi de stânga. Dacă nu se va întâmpla acest lucru până-n 2016, atunci îmi e teamă că, ceva se se va întâmpla, şi electoratul va determina o asemenea transformare, pentru că nu pot să nu constat că există o evoluţie semnificativă a mentalităţii electoratului românesc. Nu mai este acelaşi care era în '90,'96 în 2000, 2004, 2008. Am ajuns într-un punct în care electoratul românesc poate să impună o schimbare a modului de a face politică în România. Într-una din cele două variante, ori se reformează partidele actuale, ori vor apărea alte partide', a mai arătat Valeriu Stoica.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ