Băsescu semnează pentru PMP, împotriva Constițutiei României?

| 16 mar, 2014

Președintele a mers ieri la cortul amplasat de partidul lui de buzunar, ca să semneze petiția împotriva accizei la carburant, petiție iniţiată de PMP, dar pornită tot dintr-o idee a lui. Prin acțiunile sale, Traian Băsescu dovedește acum, în ultimele luni de mandat, că își poate permite să facă orice.

Să înființeze un nou partid politic, să participe la elaborarea strategiei partidului, la stabilirea politicii lui de cadre și, iată, să susțină fățiș acțiunile acestei formațiuni politice, fără niciun fel de considerent pentru votul exprimat de români sau pentru litera și spiritul Constituției.

Ieri dimineață, la un cort al Partidului Mișcarea Populară din zona Eroilor, foarte aproape de Cotroceni, și-a făcut apariția și Traian Băsescu, pentru a semna la rândul său petiția împotriva majorării accizei la carburanți, petiție pe care se poate considera că el însuși a inițiat-o, simbolic măcar, deoarece președintele a fost primul care s-a pronunțat împotriva acestei măsuri a Guvernului și, mai mult, primul care a vorbit cu subiect și predicat despre chemarea oamenilor în stradă să protesteze contra accizei.

În apariția publică în care a semnat petiția cu pricina, președintele a explicat cum a vorbit cu premierul, dar nu a reușit să îl convingă să renunțe la această idee. În rest, și-a continuat declamările prăpăstioase referitoare la măsurile guvernamentale: “Praful se alege prin creșterea de prețuri și prin inflaţie și de majorarea salariului minim pe economie", a spus președintele.

Traian Băsescu a afirmat că nu va participa la manifestația organizate de partidele de dreapta, în ciuda faptului că el însuși a fost promotorul cel mai activ și mai vizibil al protestelor împotriva Guvernului, și al măsurii de majorare a accizei pe carburant, în mod special. Însă, faptul că nu participă la protest, nu scrie și nu ridică pancarte cu mâna lui, nu strigă în portavoce cu glasul propriu, este doar pentru a salva pojghița de aparență că toată manifestația, mișcarea, toată ‘mișcarea populară’ nu este decât o adunătură a oamenilor lui, care nu au alte opțiuni politice, alte opinii sau revendicări decât cele ale sale.

Poate Traian Băsescu nu încalcă, nici măcar acum, Constituţia. Poate are voie, din punct de vedere juridic, şi să participe la întrunirile unei fundaţii care a înfiinţat un partid politic, şi să îşi trimită consilierii – oameni angajaţi în administraţia statului – să construiască şi să legitimeze formaţiunea politică, şi să rupă bucăţi dintr-un alt partid, ca să formeze sistemul de cadre din noul partid, şi să îi dea identitate proprie în parlament, şi, iată, poate are voie şi să semneze orice petiţie doreşte. Dar asta nu contează. Traian Băsescu ştie că nu va mai fi suspendat în aceste ultime luni din al doilea mandat, după cele două încercări eşuate de până acum. Aşa că va putea să facă orice în sensul susţinerii făţişe a partidului Elenei Udrea, iar toată lumea se va mulţumi să ridice din umeri şi să spună că ‘joacă la limita Constituţiei’, ca de obicei. Traian Băsescu a reuşit să schimbe regulile jocului, de drept, să îşi aroge mai multă putere decât ar trebui să aibă într-o semnătură de pix un singur om. Şi, totuşi, acesta se plimbă, fără de grijă, din Cotroceni la Eroilor, să semneze orice vrea pixul lui.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ