Intră Becali în calculele electorale ale lui Băsescu?

| 14 mar, 2014

Pozând în mare apărător al Justiţiei şi al statului de drept, Traian Băsescu s-a înmuiat brusc în ceea ce priveşte graţierea lui Gigi Becali.

Ne întrebăm firesc de ce această întoarcere de 180 de grade? Nu este vorba nici de astenia de primăvară, nici de vreo revelaţie divină izvorâtă în plin post al Paştilor, ci pur şi simplu de calcule reci electorale. Încălzit de primele raze de soare ale primăverii, “cucul de la Cotroceni” a transformat pupitrul prezidenţial într-o tejghea, de unde transmite mai nou mesajele politice ale Mişcării Populare şi nu numai.

Surpriza serii în reprezentaţia de joi a constituit-o poziţia vizavi de cazul Gigi Becali. Dacă în alte dăţi preşedintele refuza din start orice fel de comentariu referitor la graţierea patronului de la Steaua, Băsescu a declarat în premieră că nu exclude această variantă: “Gîndesc profund. Serios, e un om într-o situaţie dificilă, iar eu sunt într-o situaţie şi mai dificilă… Vreau să mă înţelegeţi că nu este o decizie uşoară". La câteva minunte după, şeful statului încerca o justificare pentru obstrucţionarea Legii certificatelor verzi - “vă pot spune că nu mi-a venit uşor să fac acest lucru”, cu toate acestea însă, presat bine de argumentele premierului Victor Ponta şi probabil tras de mânecă în privinţa consecinţelor toxice ale unei noi tergiversări, s-a conformat. În ambele cazuri preşedintele a ţinut să transmită că se află în faţă unei dileme, iar de-i musai cu plăcere.

Băsescu nu minte când spune că se gândeşte la graţierea lui Gigi, doar că nu a centralizat toate datele sociologice ce vizează o astfel de mutare - componenta umană nu intră în această ecuaţie. Gigi Becali înseamnă voturi, nimic mai mult, iar o graţiere în preajma Paştilor a unui tip bisericos ca Gigi, la o lună distanţă de alegerile europarlamentare, poate echivala cu o lovitură de imagine pentru preşedinte, dar şi pentru PMP, care în ciuda ultimelor sondaje rămâne pricăjit. Cel mai probabil în laboratoarele Cotrocenilor se fac deja simulări pe un asemenea scenariu, iar povestea dacă va fi bine ambalată va fi înghiţită pe nerăsuflate de electoratul băsist.

Free Gigi ediţia 2009 a fost un real succes, reuşind să trimită în Parlamentul European trei reprezentanţi ai PRM, formaţiune care a inregistat un scor de 8,65% din voturi. Becali a ieşit repede din PRM în iulie 2009 şi s-a întors în PNG, iar pe 18 iulie, la congresul partidului, a fost reales în funcţia de preşedinte. A urmat o perioadă de colaborare intensă între PDL şi PNG, încheiată cu un acord privind majoritatea în Consiliul General al Capitalei, protocol care a căzut patru ani mai târziu din cauza unor neînţelegeri, deşi Elena Udrea şi Gigi Becali bătuseră palma - “Am fost contactat de doamna Udrea şi m-a întrebat dacă mergem mai departe cu aceeaşi formulă, la nivelul Consiliului Local Bucureşti. Am spus da”.

Relația dintre şeful statului şi finanţatorul clubului Steaua a rămas celebră după petrecerea de la Golden Blitz din aprilie 2006, unde au sărbătorit calificarea echipei în semifinalele Cupei UEFA. Astăzi cele două personaje se află din nou faţă în faţă şi nu e exclus ca istoria să se repete. Precum atunci a încălecat pe valul de simpatie al Stelei forţând debarcarea lui Călin Popescu Tăriceanu, mâine poimâine Băsescu nu va ezita să absoarbă toate efectele benefice ale graţierii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 mar, 2014
cantautor
dupa principiul:
are basca Basescu,de ce are?
n-are,de ce n-are?
va sta in gat,nu?
beti atunci,multe lichide...
2-3 litri pe zi
pofta buna

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ