De ce Antonescu nu mai face ştiri şi nu mai poate intra pe axa Ponta-Băsescu

| 14 mar, 2014

Axându-se pe teme politice de interes personal, Crin Antonescu şi liberalii nu fac decât să se distanţeze de nevoile votanţilor români, lucru extrem de periculos.

Din punct de vedere politic, săptămâna aceasta a fost una extrem de încărcată, începând cu decizia CCR în legătură cu remanierea guvernamentală şi terminând cu disputa între preşedinte şi premier legată de certificatele verzi. Astfel, principalii actori politici din România au avut multiple ocazii de fi prezenţi în mass-media, dezbaterile fiind animate.

În primul rând, preşedintele Traian Băsescu nu a ratat aproape nicio ocazie de a crea tensiuni politice, dar liderul de la Cotroceni a fost atent să critice executivul făcând apel la anumite subiecte ce pot avea un impact asupra populaţiei. De mai multe luni, preşedintele încearcă să îşi mascheze atacurile eminamente politice la adresa Guvernului prin apeluri la interesele românilor, pozând astfel în apărătorul cetăţenilor. Astfel, în cele trei declaraţii de presă ţinute săptămâna aceasta, preşedintele a evocat tema independenţei justiţiei, tema costurilor energetice – vorbind despre certificatele verzi şi despre acciza la carburanţi – şi tema relaţiilor interetnice din Transilvania.

Pe de altă parte, Victor Ponta a ieşit public cu o serie de explicaţii legate de dezinformările pe care Traian Băsescu le-a încercat, clarificările oferite de premier dând naştere în anumite cazuri la replici din partea preşedintelui. În plus, o parte considerabilă a comunicării publice iniţiată săptămâna aceasta de primul-ministru a fost legată de conţinutul programului asumat marţi în Parlament, de altfel o temă de interes public pentru români. Astfel, o primă concluzie pe care o putem trage este aceea că axa centrală a dezbaterii publice din România a fost constituită în ultimele zile de schimburile de replici dintre preşedinte şi premier, schimburi care au avut ca teme elemente de interes public pentru orice cetăţean român.

În schimb, subiectele abordate de liberali şi de liderul lor Crin Antonescu s-au diferenţiat prin faptul că ele au fost în primul rând de ordin politic, PNL-ul încercând astfel să îşi consolideze imaginea de partid de opoziţie. Liberalii au încercat să fie prezenţi în mass-media prin anunţarea listei candidaţilor pentru europarlamentare, printr-o serie de atacuri la adresa PSD şi a noului preşedinte al Senatului, dar şi prin controversele dintre ei şi PDL pe marginea depunerii unei moţiuni de cenzură. Dacă mai adăugăm şi referinţele făcute de Crin Antonescu la posibilitatea de a nu candida la prezidenţiale în cazul unui eşec al partidului în alegerile pentru PE, atunci avem imaginea de ansamblu a unei strategii de comunicare ce nu are nimic de-a face cu interesele de zi cu zi ale românilor.

Axându-se pe teme politice de interes personal, Crin Antonescu şi liberalii nu fac decât să se distanţeze de nevoile votanţilor români, lucru extrem de periculos pentru nişte actori politici care se află în scădere din punct de vedere electoral. De asemenea, dacă vor continua pe linia de mesaje practicată de la ruperea USL, există riscul ca liderul liberal să iasă din cursa pentru Palatul Cotroceni înainte de europarlamentare.

Din mai multe puncte de vedere, Crin Antonescu se găseşte într-o situaţie extrem de complicată. Intrarea PNL-ului în rândurile opoziţiei şi aşa fracturată între Traian Băsescu şi PDL i-a pus pe liberali şi pe liderul acestora într-o poziţie ingrată. Pe de o parte, mai nimeni nu mai are încredere în liberali. Pe de altă parte, PNL-ul nu poate critica programul politic al unei majortăţi din care au făcut parte. Astfel, formaţiunea condusă de Crin Antonescu este obligată să inventeze subiecte, dar până în prezent nu i-a reuşit.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ