Băsescu dă rateu după rateu. Astăzi despre Legea certificatelor verzi

| 14 mar, 2014

După deja câteva luni de când legea pentru reeșalonarea acordării certificatelor verzi e trimisă de la o instituție la alta, ba să mai fie verificată încă o dată, ba să mai primească un aviz, ieșirea sindicatelor în stradă l-a determinat pe președinte să se recunoască învins și să promulge, într-un final, actul normativ.

A fost nevoie ca peste o mie de muncitori în industrie, siderurgiști majoritatea și afiliaţi Cartel Alfa, să vină la București într-o zi de joi ca să își scandeze nemulțumirile în fața autorităților centrale, pentru ca păcătoasa Lege de aprobare a OUG 57/2013 să treacă de pixul lui Traian Băsescu. Miercuri sindicaliștii, 150 dintre ei cel puțin, pichetau la sediul Curţii Constituţionale, acolo unde președintele trimisese legea, pentru a mai avea un pretext de amânare.

Cum ar fi putut să fie neconstituțională o lege de aprobare a unei Ordonanțe de Urgență referitoare la energia regenerabilă? Și ce relevanță avea decizia CCR pentru muncitorii din stradă? Sindicaliștii nu s-ar fi oprit aici. Așa cum a declarat Gheorghe Sora, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Solidaritatea Metal, dacă acțiunile din ultimele două zile nu ar fi avut ca rezultat deblocarea situației de șah pat dintre președinție și Guvern, siderurgiștii erau pregătiți să continue manifestațiile și în săptămânile următoare, până ce obțineau ceea ce atât ei, cât și patronatele lor, cereau cu obstinație încă de anul trecut.

La întâlnirile pe care le-a avut cu reprezentanții protestatarilor, premierul Victor Ponta le-a explicat acestora că neaplicarea prevederilor din legea blocată de Băsescu duce la creșterea cotei obligatorii a certificatelor verzi de la 11% din consum, cât era în 2013, la 15% în prezent. Ordonanța de Urgență 57/2013 privind reeșalonarea acordării certificatelor verzi era deja în aplicare, iar aceasta prevedea creșterea cotei obligatorii. Dar Legea de aprobare a OUG a introdus un amendament care permite menținerea cotei la nivelul lui 2013, fapt blocat de tărăgănările procedurale repetate la care a apelat președintele.

Parlamentul votase în decembrie Legea de aprobare a ordonanței, dar Traian Băsescu a retrimis-o legislativului, pe motiv că aceasta nu avea avizul Comisiei Europeane. Preşedintele a vorbit atunci despre elemente de ajutor de stat, pentru care țara noastră ar fi riscat să intre în procedură de infringement şi să plătească penalităţi. Parlamentul a menţinut forma legii, iar Băsescu a sesizat Curtea Constituţională să se pronunțe pe obiecția, sau pe temerea sa.

Văzând că președintele nu are nicio intenție de a trata actul normativ cu seriozitate și responsabilitate, Victor Ponta a anunţat, miercuri, că Guvernul va emite o nouă ordonanţă de urgenţă privind cota de acordare a certificatelor verzi, în cazul în care preşedintele se înverșunează să găsească pretexte pentru a amâna promulgarea. Aseară, însă, după luni bune în care atât investitorii din industria metalurgică, cei din industria energiei regenerabile, cât și toți angajații din aceste sectoare, afectați direct de ping-pong-ul cu proiectul de lege, cereau o soluționare a problemei între principalii factori de decizie implicați, preşedintele Traian Băsescu a renunțat la retorica despre proceduri și avize și a anunţat că a promulgat legea. Promulgarea legii ar fi putut fi considerată o victorie pentru sindicaliștii din stradă, dacă nu ar fi fost precedată de trei luni de discuții sterile și învârtit în jurul turbinei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 mar, 2014
cantautor
"Cum ar fi putut să fie neconstituțională o lege de aprobare a unei Ordonanțe de Urgență referitoare la energia regenerabilă? "
La modul general,foarte simplu fetito:
in OUG se pot gasi prevederi neconstitutionale...iar legea de aprobare cuprinde OUG-ul
In cazul in speta,ai putintica rabdare...se pronunta CC si totul reintra in normal...
oricum ,se asteapta reducerea facturilor cu 50%(Ponta)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ