Cazul Andronescu stârneşte discuţii aprinse în Senat: Ieri am sacrificat un miel, azi sacrificăm doi elefanți

| 19 noi, 2014

Situaţia în care se află fostul ministru Ecaterina Andronescu, cercetată în dosarul licenţelor IT, a stârnit discuţii aprinse în plenul Senatului, social-democratul Leonard Cadăr afirmând că Senatul a sacrificat marţi "un miel" în persoana lui Akos Mora, iar miercuri sacrifică "doi elefanţi" - Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, pentru a satisface "pofta de sânge" a presei şi a "urmaşilor vampirilor".

"Nu contează dacă sunt vinovaţi sau nu. Trebuie să satisfacem pofta de sânge a presei, trebuie ca urmaşii vampirilor să fie satisfăcuţi şi astfel, poate, vom spăla imaginea politicienilor. Ieri am sacrificat un miel, azi sacrificăm doi elefanţi. Dacă ei sunt satisfăcuţi, noi să ne dezicem unul de altul", a susţinut senatorul PSD.

Şi senatorul independent Ioan Ghişe a afirmat, în luarea sa de cuvânt, faptul că Parchetul ar fi putut dispune începerea urmăririi penale şi trimiterea în judecată şi fără "votul nostru inutil'.

"Putea Parchetul să urmărească şi putea să trimită în judecată. De ce nu a făcut-o? Tocmai pentru a compromite politicieni, parlamentari, foşti miniştri. Eu cred că aşa cum am fost corecţi şi principiali în cazul domnului senator Vosganian, (...) şi am avut înţelepciunea să nu dăm curs unei cereri abuzive, la fel şi acum. Parchetul poate şi azi şi mâine să trimită în judecată. Dacă sunt probe suficiente, te întrebi 13 ani de nu a făcut-o? De ce şi-a dat seama să facă lucrul ăsta tocmai la începutul campaniei electorale?", a susţinut Ghişe, adăugând că va vota pentru respingerea solicitării procurorilor şi a raportului întocmit de Comisia juridică.

Liderul grupului PDL din Senat, Dumitru Oprea, a precizat că senatorii democrat-liberali votează cu bilele la vedere, votul fiind secret.

Liderul grupului senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a anunţat de la tribuna Senatului că liberalii vor vota în favoarea urmăririi penale a fostului ministru Ecaterina Andronescu. "Grupul PNL va vota în favoarea raportului şi în favoarea urmăririi penale", a spus Haşotti.

Viceliderul grupului PNL din Senat, Octavian Motoc, a spus că plenul Senatului nu stabileşte prin votul său vinovăţia sau nevinovăţia Ecaterinei Andronescu, ci îi oferă posibilitatea de a-şi dovedi nevinovăţia în faţa Justiţiei.

"Nu ne aflăm aici în situaţia de a stabili dacă doamna Andronescu este vinovată sau nevinovată. Nu suntem nici în situaţia de a stabili nivelul de probitate morală pe care domnia sa îl are. (...) Suntem aici pentru a-i da posibilitatea dnei Andronescu, ca în faţa Justiţiei, să îşi dovedească nevinovăţia. (...) Nu o acuzăm aici pe dna. Andronescu, ci vrem să spunem că acest demers al Justiţiei va duce la cei vinovaţi care au făcut aceste lucruri", a spus Motoc.

În replică, senatoarea PC Cristiana Anghel a afirmat că, dacă şi în cazul senatorului Varujan Vosganian Senatul ar fi votat în aşa fel încât acesta şi-ar fi putut demonstra nevinovăţia, Vosganian "ar fi înfundat puşcăria".

"Dacă eram în continuare de aceeaşi parte a baricadei, oare grupul PNL mai vota la modul acesta? (...) Dacă noi am fi dat un vot pentru a-şi demonstra dumnealui (Varujan Vosganian - n.r.) nevinovăţia, cea mai mare tâmpenie spusă de cineva, ar fi înfundat săracu' puşcăria şi ar fi stat într-un arest preventiv, aşa cum stau sute şi mii de oameni în puşcăriile româneşti", a spus senatoarea PC.

Aceasta i-a avertizat, totodată, pe colegii săi din Senat:"Ce faceţi, veţi primi".

"În momentul în care trimiţi în puşcărie un om care nu este demonstrat de instanţă că este vinovat şi nu este judecat şi condamnat, ci îl trimiţi pe o arestare preventivă, cum îi mai speli imaginea, onoarea? (...) Luaţi aminte de la mine că am fost tot timpul o Cassandră - ce faceţi, veţi primi; ce daţi, aceea veţi primi şi nu mâine, poimâine, ci de curând", a mai spus Cristiana Anghel.

Nu în ultimul rând, senatorul PSD Şerban Nicolae a precizat că, în opinia sa, toţi senatorii ar fi trebuit să aibă acces la referatul transmis de către Ministerul Justiţiei.

"Ne aflăm într-o dezbatere care se raportează la articolul 109 din Constituţie, şi doar în subsidiar la legea răspunderii ministeriale. Decizia tehnică trebuie luată în sensul cererii de urmărire penală a celor doi colegi. (...) Problema tehnică este că membrii Senatului ar fi trebuit, din punctul meu de vedere, să primească referatul sosit de la ministrul Justiţiei, la solicitarea DNA, pentru că nu este corect ca doar membrii Comisiei juridice să vadă acest referat. El nu face parte din actele de urmărire penală, prin urmare nu are caracter nepublic. Probele pe care DNA a înţeles să le ataşeze referatului au un caracter nepublic", a precizat acesta.

Faptele pentru care este cercetată Ecaterina Andronescu, în prezent senator, se referă la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, în perioada în care avea calitatea de ministru.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 noi, 2014
anonim
Prelucram din polistiren expandat sau extrudat, literele volumetrice, sigle și logo-uri 3D , figuri 3D, obiecte supradimensionale sau reclame neluminoase.Ne gasiti pe www.polistiren3d.ro

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ