CCR: Votul Camerei Deputaţilor privind cercetarea lui Victor Ponta a fost legal. Reacţia premierului UPDATE

| 15 iul, 08:13

Curtea Constituțională a respins miercuri sesizarea PNL privind votul în cazul cererii DNA de începere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese.

UPDATE 13.53 Decizia Curţii Constituţionale, potrivit comunicatului de presă emis de instituţie:

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi,

1. A respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituţionalitate a dispozițiilor art.157 alin.(7) din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi a constatat că acestea sunt constituţionale în raport de criticile formulate.

2. A respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Hotărârii Camerei Deputaților nr.53 din 9 iunie 2015 privind cererea de urmărire penală a domnului Victor Viorel Ponta, prim-ministru al României şi actual membru al Camerei Deputaţilor, în dosarul nr.122/P/2012.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Camerei Deputaților."

 

UPDATE 13.42 Victor Ponta a salutat decizia CCR într-un scurt mesaj pe Facebook.

"Regret incăpățânarea și persistența PNL de a folosi justiția în bătălia politică. Incompetența și impotența lor politică nu poate și nu trebuie să fie suplinită de alte puteri ale statului!", a scris premierul.

 

UPDATE 12:25 Curtea Constituţională a decis că votul privind urmărirea penală a lui Victor Ponta pentru conflict de interese a respectat legea, informează RomâniaTV.

PNL a contestat la Curtea Constituţională votul din plenul Camerei Deputaţilor privind respingerea începerii urmăririi penale a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese, fapte de care este acuzat că le-ar fi săvârşit în calitate de primi-ministru.

PNL a contestat atât hotărârea Parlamentului din 9 iunie privind respingerea solicitării DNA de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese, cât şi prevederile alin. (7) al art. 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care au stat la baza deciziei plenului. PNL arată că în plenul Camerei nu s-a supus la vot cererea procurorilor de anchetare a premierului, ci raportul Comisiei juridice care propunea ca plenul să nu ceară urmărirea penală, în baza artocilului 157 din regulament.

 

Curtea Constituțională a României discută miercuri sesizarea PNL privind neconstituționalitatea articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputaților și a hotărârii acestui for legislativ prin care s-a respins cererea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta.

Prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban a anunțat pe 10 iulie că sesizarea transmisă CCR este semnată de 105 deputați liberali.

"105 deputați ai PNL și-au exercitat dreptul constituțional prevăzut în articolul 146 din Constituție și au atacat, la CCR, Regulamentul Camerei Deputaților, articolul 157, alineatul 7, și hotărârea Camerei Deputaților nr. 53, din 9 iunie, privitoare la Victor Ponta", a spus Orban.

El a precizat că procedura de dezbatere și de vot a cererii de începere a urmăririi penale împotriva unui membru sau a unui fost membru al Guvernului încalcă grav mai multe prevederi constituționale.

"Prin mecanismul instituit prin articolul 157, plenul Camerei Deputaților nu votează cererea de urmărire penală formulată de procurorul general, ci votează, în baza raportului comisiei, proiectul de hotărâre inițiat de Comisia juridică", a arătat Orban, precizând că astfel nu se votează cererea procurorului general.

Citeste si: Premierul Ponta a decis înființarea Grupului de Lucru pentru Tehnologia informației


El a susținut că un vot în plen împotriva proiectului de hotărâre al Comisiei juridice nu înseamnă adoptarea cererii procurorului general, ci respingerea proiectului de hotărâre și retrimiterea la comisie.

Orban a punctat că sesizarea PNL vizează și hotărârea Camerei privind respingerea cererii de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta.

El a considerat, în context, că sunt încălcate prevederi constituționale importante, respectiv articolul 109, care stipulează că numai Camera Deputaților poate să ceară urmărirea penală, articolul 16, care prevede că cetățenii sunt egali în fața legii și că nimeni nu este mai presus de lege, și articolul 124 privind împiedicarea înfăptuirii justiției.

"Astăzi, din cauza acestui regulament, Camera Deputaților nu poate să ceară urmărirea penală a niciunui membru al Guvernului și a niciunui fost membru al Guvernului dacă în Comisia juridică există o majoritate care nu susține această cerere de urmărire penală", a afirmat Orban.

Ludovic Orban a mai spus că, în cazul în care CCR acceptă sesizarea PNL, votul în privința cererii de începere a urmăririi penale referitoare la Victor Ponta ar trebui să fie reluat.

Victor Ponta este inculpat în dosarul Rovinari-Turceni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. El este acuzat însă și de conflict de interese pentru perioada când, ca șef al Guvernului, l-a numit în funcții ministeriale pe Dan Șova.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ