Klaus Iohannis pierde teren în faţa Elenei Udrea

| 25 aug, 2014

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Elena Udrea reuşeşte să fie deasupra lui Klaus Iohannis nu doar în vizibilitate publică, ci şi în ceea ce priveşte incisivitatea declaraţiilor publice.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Intrarea în perioada de dinaintea campaniei pentru alegerile prezidenţiale reprezintă unul din cele mai importante momente din parcursul oricărui politician angajat în cursa pentru funcţia supremă în stat. Precampania este importantă exact pentru întărirea imaginii publice şi pentru poziţionarea candidaţilor în raport cu principalele teme ce vor fi dezbătute în lunile următoare. Tot în această perioadă este importantă şi expunerea, candidaţii trebuind să fie cât mai vizibili în spaţiul public şi încercând astfel să mobilizeze electoratul.

Candidaţi preşedinţie 2014. În acest context, lipsa aproape completă de vizibilitate a lui Klaus Iohannis pare ciudată, mai ales că ea vine din partea unui politician care doreşte totuşi să ajungă preşedinte al României. Chiar şi atunci când iese cu vreo declaraţie publică, liderul opoziţiei nu face altceva decât să vorbească în termeni generali şi să răspundă la acţiunile altor politicieni. Deşi ne-a explicat cum campania sa va fi centrată în jurul ideii de educaţie, liderul opoziţiei nu a detaliat în niciun fel această propunere, nu a venit cu niciun concept central de campanie sau cu vreun program coerent.

Cât despre poziţiile sale, ele sunt în mare parte reactive, Klaus Iohannis nefăcând altceva decât să îşi exprime opiniile faţă de subiecte existente deja pe agenda publică, într-o manieră mecanică. Această atitudine reactivă este în final incapabilă să creeze un sentiment de mobilizare în rândul posibililor votanţi, fiind în dezacord cu interesele unui politician ce vrea să ocupe funcţia supremă în stat.

Citeşte şi: Planul Elena Udrea - candidatul PMP pentru Cotroceni intră în linie dreaptă

Atitudinea liderului PNL este cu atât mai ciudată cu cât în ultimele zile un alt candidat al dreptei a început să facă deliciul mass-mediei din România. Deşi anunţul oficial conform căruia Elena Udrea este candidatul PMP pentru funcţia supremă în stat nu a mirat pe nimeni, momentul a marcat începutul unei veritabile ofensive media din partea fostei consiliere prezidenţiale.

Indiferent de felul în care iese în public sau de declaraţiile pe care le face de câteva zile încoace, Elena Udrea obţine astfel o performanţă pe care Klaus Iohannis nu prea a reuşit să o atingă, anume aceea de a fi prezentă în spaţiul public într-o manieră cât de cât originală. Chiar dacă între cei doi nu există diferenţe mari de mesaj sau de concepţii politice, Elena Udrea reuşeşte să se plaseze în lumina reflectoarelor chiar şi prin exerciţii ieftine de imagine cum ar fi de exemplu mult discutata Ice Bucket Challenge. În egală măsură, preşedintele PMP reuşeşte să fie deasupra lui Klaus Iohannis nu doar în vizibilitate publică, ci şi în ceea ce priveşte incisivitatea declaraţiilor publice. În final, pentru cineva neavizat Elena Udrea pare marele candidat al dreptei, în timp ce Klaus Iohannis se comportă mai degrabă ca un politician de duzină, neîncrezător în şansele sale de a câştiga o competiţie electorală.

Problema unui candidat de tipul lui Klaus Iohannis este exact lipsa din spaţiul public care riscă să îl arunce pe edilul sibian în afara axei electorale centrale. Dacă mai adăugăm şi miza pe care alegerile prezidenţiale, scrutin în care participanţii se luptă să obţină cel mai mare număr de voturi directe din orice altă competiţie electorală, atunci liderul PNL greşeşte când o lasă pe Elena Udrea să aibă o expunere publică mai mare decât a sa. Din nefericire pentru Iohannis acest comportament ar putea să ducă la demobilizarea propriului electorat, cu efectele de rigoare asupra propriilor şanse de a obţine un scor bun în alegeri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ