Meleşcanu: Probabil Cătălin Harnagea ştie dacă Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE sau nu

| 14 oct, 2014

Traian Băsescu a aruncat bomba campaniei electorale pentru prezidenţiale. Şeful statului susţine că Victor Ponta a fost ofiţer sub acoperire în perioada 97-2001 şi că a dat hotărâri de guvern pentru a se proteja. Replica premierului a venit imediat: "sunt numai minciuni".

Mai mult, Ponta acuză o înţelegere Băsescu-Iohannis pentru câştigarea alegerilor la masa verde. Teodor Meleşcanu a declarat, într-o emisiune TV, că cel care ar putea confirma sau infirma dacă Victor Ponta a fost ofiţer acoperit în perioada 1997-2001 este directorul Serviciului de Informaţii Externe din acea vreme, Cătălin Harnagea.

"Nu știu la cine se referă domnul Băsescu, cu cel care rânjește. Nu cunosc ofițerul de legătură. Nu știu nici măcar dacă domnul Ponta a fost sau nu a fost ofițer sub acoperire. Mă depășește această chestiune. Șeful SIE de atunci știe dacă Ponta a fost sau nu. Probabil Harnagea știe dacă Ponta este ofițer acoperit", a declarat Teodor Meleşcanu.

Acesta a precizat că identitatea unui ofiţer sub acoperire este, în general, cunoscută, doar de 2-3 persoane: şeful SIE şi adjunctul său şi ofiţerul de legătură. Meleşcanu a spus că afirmaţia făcută de către preşedintele Băsescu legate de apartenenţa lui Victor Ponta la SIE ar putea avea consecinţe în ce priveşte activitatea Serviciului.

"În cazul în care se fac asemenea informaţii, este foarte posibil ca partenerii sau competitorii noştri să înceapă să caute pe unde a fost, ce a făcut, cu cine a luat legătura. Pot fi efecte profund negative asupra celor despre care se crede că ar fi legăturile lui sau cu cine s-a întâlnit", a spus fostul director al SIE, la B1TV.

Cât despre Hotărârea de Guvern menţionată de preşedintele Traian Băsescu, Meleşcanu a spus că proiectul ei a fost elaborat încă din 2011, înainte ca el să preia şefia SIE

"Hotărârea de guvern nu a trecut prin CSAT. Îmi asum hotărârea de guvern, dar nu eu am semnat-o. Să cercetați și la Guvern, veți avea o surpriză. Este foarte important ca în timpul unei campanii să nu ajungă SIE subiectul unei dezbateri, așa cum s-a întâmplat seara trecută", a menţionat Meleşcanu.

Acesta a spus a avut o relaţia corectă cu preşedintele Băsescu, până la momentul în care acesta i-a cerut informaţii despre ofiţerii sub acoperire. "Mi s-a cerut ceva ce eu nu am considerat că este bine", a mai spus Meleşcanu.

Victor Ponta a fost ofiţer SIE sub acoperire, a declarat Traian Băsescu, luni seara, la Realitatea TV. "Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE", a anunţat preşedintele, precizând că acest lucru arată şi "saltul lui". "A fost, în perioada 1997-2001, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă, este o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez", a mai declarat Traian Băsescu.

Preşedintele Băsescu a povestit că a avut conflicte cu serviciile secrete, care au refuzat să-i confirme acest lucru. Mai mult, presedintele Traian Basescu l-a acuzat pe fostul director SIE Teodor Melescanu că l-a ajutat pe Victor ponta sa isi acopere trecutul de ofiter acoperit. Teodor Melescanu ar fi cel care a propus hotararea prin care erau extinse informatiile clasificate ale SIE si asupra identitatii fostilor ofiteri acoperiti.

"Nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta, cât pe Meleșcanu. Asta a afectat încrederea mea în conducerea Serviciului. După ce am așteptat un timp, am deschis o corespondență oficială: l-am rugat să-mi comunice dacă în Guvern există ofițeri-acoperiți sau foști ofițeri acoperiți. Și mi-a dat hotărârea de guvern prin care mi s-a spus că este secret de stat. Or, eu am acces la secretele de stat. Președintele cere informații despre acoperiți în Guvern. Ambele servicii le-am întrebat cu privire la Guvern. Unde este lucru extrem de în neregulă. Am văzut hotărârea trecută prin CSAT. S-a creat un precedent. Președintele a cerut în mod legitim o informație unui serviciu secret. Și mi s-a comunicat că este secret conform HG", a declarat Băsescu la emisiunea Jocuri de Putere.

Citeşte şi: SIE îl contrazice pe Traian Băsescu în privinţa HG 223/2013: Nu era nevoie de avizul CSAT

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ