Cum prezintă presa internațională acuzațiile lui Băsescu pentru Ponta

| 14 oct, 2014

Principalele agenţii de presă străine relatează despre acuzaţiile formulate de către preşedintele român în exerciţiu Traian Băsescu, potrivit cărora premierul român Victor Ponta, candidat la preşedinţie, a fost "agent sub acoperire", prezentând totodată scandaluri anterioare de spionaj, scrie digi24.ro.

Agence France-Presse precizează că Ponta - acuzat de Băsescu că a fost "agent infiltrat", încălcând legea, pe când era procuror - a respins aceste acuzaţii marţi.

Acuzaţiile sunt lansate cu mai puţin de trei săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, un scrutin în care Ponta este prezentat ca favorit în sondaje, notează AFP.

"Victor Ponta trebuie să recunoască faptul că între 1997 şi 2001 a fost agent sub acoperire al Serviciului de Informaţii Externe (SIE)", a declarat Băsescu într-un interviu pentru un post privat.

"Sunt numai miniciuni", i-a replicat Ponta de la Iaşi (nord-est), acuzându-l la rândul său pe preşedinte, că este "tulburat". "După ce mi-am finalizat studiile la Facultatea de Drept, în 1995, am respectat legile şi mi-am servit ţara ca magistrat, deputat, ministru şi apoi prim-ministru", a adăugat el.

Citeşte şi: VICTOR PONTA OFIŢER ACOPERIT. Traian Băsescu: Ponta va minţi, e acoperit de hotărârea de Guvern

Băsescu a evocat în sprijinul acuzaţiilor formulate două decizii guvernamentale - din 2002 şi 2013 - cu privire la activitatea SIE care, în opinia sa, ar fi trebuit să-i permită lui Ponta să-şi ascundă acitivitatea ca agent infiltrat.

El i-a reproşat premierului că a "minţit" în legătură cu trecutul său şi a încălcat Constituţia, care prevede că "funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată".

Agenţia BELGA, citată de postul RTBF, dar şi AFP, scriu că senatorul social-democrat Valer Marian, exclus din partid în 2013, a formulat aceleaşi acuzaţii la adresa lui Ponta, afirmând că una dintre sarcinile acestuia a fost să o "supravegheze" pe Carla del Ponte, procuror la Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, în perioada 1999-2007.

Ponta a urmat cursuri privind "cooperarea judiciară în materie penală" la Universitatea din Catania (Italia) în perioada 1999-2000, a efectuat un stagiu, începând din ianuarie 2000 şi până în februarie 2001, pe lângă parchetele italiene antimafia şi a obţinut doctoratul în 2003 la Universitatea din Bucureşti cu o teză consacrată funcţionării CPI.

Potrivit mai multor comisii de experţi, această teză este un plagiat, o treime din cele aproximativ 300 de pagini fiind preluate din lucrări aparţinând altor autori, scriu cele două agenţii.

The Associated Press (AP), care precizează că Băsescu, în calitate de preşedinte, este cel care-i numeşte în funcţie pe directorii principalelor două servicii de informaţii române, scrie că acesta "nu a prezentat nicio dovadă" în susţinerea acuzaţiilor formulate şi că este rivalul politic al lui Ponta, deşi nu candidează la preşedinţie.

AP comentează că acesta este ultimul episod implicând influentele servicii române de informaţii, după ce şeful SIE a demisionat luna trecută pentru a candida la funcţia de şef al statului, la câteva zile după ce un jurnalist de televiziune a dezvăluit că a fost ofiţer sub acoperire.

Reuters îl citează pe ministrul Justiţiei din Guvernul Ponta, care a afirmat că declaraţia lui Băsescu pare să fie o strategie de campanie. Agenţia aminteşte că, după ce a venit la putere, Ponta a fost mustrat de către Uniunea Europeană (UE), în urma eforturilor pe care le-a depus pentru a-l suspenda din funcţie pe Băsescu printr-un referendum naţional, provocând îngrijorări cu privire la statul de drept.

"România deţine un record de dezvăluiri colorate în timpul campaniilor", comentează Reuters , adăugând că în 2009 mass-mediae ostile lui Băsescu au difuzat o înregistrare în care acesta era surprins, în opinia lor, lovind un copil. Băsescu a negat acuzaţiile, iar unii dintre susţinătorii săi au afirmat că era vorba despre o împingere şi nu o lovitură sau că era un clip trucat.

Bloomberg comentează că este vorba despre o "dispută veche de doi ani între preşedinte şi premier", care s-a intensificat în campania pentru alegerile prezidenţiale, demarată în urmă cu 12 zile.

"Aşteptaţi-vă la intensificarea zgomotului politic din România luna aceasta, în contextul în care campania electorală ia amploare", a avertizat Otilia Dhand, o analistă la Teneo Intelligence din Londra. "Ponta va încerca să-şi sporească şansele prin cheltuieli populiste şi strategii cu mesaje controversate", apreciază ea.

Preşedintele român, care nu poate candida pentru un nou mandat de cinci ani potrivit Constituţiei, a declarat în repetate rânduri că susţine candidatura Elenei Udrea la preşedinţie, notează Bloomberg, precizând că aceasta este creditată pe locul patru în intenţiile de vot.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 oct, 2014
Anca
PONTA MINCINOSUL
PONTA SI IOHANNIS = MITOMANII CAMPANIEI ELECTORALE. Ce lejer minte si Klaus Iohannis, mai ca-l confund cu fratele lui Victor Ponta. Cum sa nu coabiteze luteranul? Este omul de incredere al lui Ponta si al lui Voiculescu.Inca ceva clar. VICTOR PONTA are trei nume pentru a nu rata Cotroceniul: Iohannis, Tariceanu si Melescanu.
14 oct, 2014
Mirela Ungureanu
JOS PONTA!
PONTA PRESEMINTE! Rusine Victor Ponta! Mai vrei sa mai primesti voturile noastre? Esti un prefacut, un mincinos si un oportunist! Ne-am saturat de atatea manevre facute de tine si de PSD, ne-am saturat de atatea promisiuni si de atata "galceava". Tot ce ai facut de-a lungul timpului a fost sa iti pui propriile interese in fata intereselor tarii si ale romanilor! Nu ti-a pasat de nimic. Doar de tine si de familia ta! Doar cu asta sari in apararea ta? Rusine. JOS PSD
14 oct, 2014
un om cinstit...
RUSINE PONTA
Daca nici presedintele Romaniei nu are dreptul sa afle informatii secretizate, ce facem? SIE/SRI devin structuri informationale care lucreaza pentru cine? Prin hotararea aia de guvern facuta de Ponta impreuna cu Melescanu exact asta face, creeaza precedentul de a ascunde informatii pana si sefului statului, lasand clar liber la jocuri (posibil) murdare a serviciilor de informatii si/sau a celor care le conduc. Sunt curios cum ar fi reactionat un presedinte al Frantei, un prim ministru al Marii Britanii sau un presedinde al SUA? Cum ar fi reactiona Putin daca fostul KGB i-ar fi spus ca nu poate sa-i dea informatia solicitata, vezi doamne, ca e impotriva unei hotarari de guvern. In primul tur votati pe oricine in afara de Ponta. In turul doi, votati pe oricine in afara de Ponta.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ