O dramă pentru România? Sigur, cei zece ani de Băsescu

| 14 apr, 2014

Priviţi în ansamblu, cei zece ani de când Traian Băsescu se află la Cotroceni au fost marcaţi aproape în totalitate de crize politice şi economice, majoritatea lor fiind create pentru a servi intereselor şefului statului. Pornind de la încercarea preşedintelui de a-i înlătura pe iberali de la putere şi ajungând la modul în care procurorii instrumentează de câteva luni doar dosare în care sunt implicaţi adversarii săi politici.

Pe măsură ce ne apropiem de cele două scrutine de anul acesta, discursul politic practicat de reprezentanţii opoziţiei se radicalizează din ce în ce mai mult, încercând să acopere problemele de credibilitate de care ei suferă. Miza oponenţilor actualei majorităţi este foarte simplă, ei încercând să câştige puncte electorale în faţa unei guvernări care se bucură în continuare de sprijinul populaţiei.

Desigur, unul din cei mai vocali polticieni din România rămâne Elena Udrea, care a declarat sâmbătă că îi "dă fiori" ideea că în următorii zece ani România ar putea ajunge sub ocupaţia PSD. Adoptând un ton grav, fosta consilieră prezidenţială a explicat mai apoi ce dezastru ar însemna un deceniu de guvernare pesedistă, uitând în schimb să vorbească despre rezultatele de până acum ale regimului patronat de Traian Băsescu.

Din foarte multe puncte de vedere, cei aproape zece ani de mandat ai actualului preşedinte pot fi împărţiţi în două perioade distincte – cea a crizei politice şi cea a crizei economice. În primă fază, obiectivul şefului statului a fost înlăturarea de la guvernare a lui Călin Popescu Tăriceanu şi a PNL-ului, Traian Băsescu exploatând la maxim popularitatea de care se bucura în urma alegerilor din 2004. Astfel, fostul premier liberal a fost timp de câteva luni ţinta constantă a atacurilor preşedintelui, care a forţat în final ruperea Alianţei DA şi plecarea miniştrilor PDL din Guvern. Au urmat apoi suspendarea eşuată din 2007 şi alegerile parlamentare din 2008, în urma cărora PDL-ul nu a reuşit să obţină majoritatea pe care Traian Băsescu o visa.

Tot în 2008 începe şi cea de-a doua mare criză a regimului Băsescu, cea economică, pe care iniţial puterea de la Cotroceni a negat-o, totul pentru ca preşedintele să câştige încă un mandat. După o campanie electorală murdară şi o victorie la limită, Traian Băsescu a reuşit să creeze o majoritate artificială cu PDL-ul ca principal partid. Apoi au urmat măsurile de austeritate anunţate în luna mai a lui 2010, în ciuda faptului că doar cu câteva luni mai devreme, şeful statului dădea asigurări că România nu are probleme. Efectul acestor politici a fost reprezentat de o contractare a economiei naţionale şi o acumulare a unei tensiuni sociale ce a explodat în primele luni ale lui 2012.

Deşi Traian Băsescu s-a aflat de atunci în defensivă, devenind din ce în ce mai izolat din punct de vedere politic, puterea sa încă rămâne semnificativă datorită controlului pe care liderul de la Cotroceni încă îl are în ceea ce priveşte serviciile secrete, două instrumente extrem de utile împotriva adversarilor politici

Priviţi în ansamblu, cei zece ani de când Traian Băsescu se află la Cotroceni au fost marcaţi aproape în totalitate de crize politice şi economice, majoritatea lor fiind create pentru a servi intereselor şefului statului. Pornind de la încercarea preşedintelui de a-i înlătura pe iberali de la putere şi ajungând la modul în care procurorii instrumentează de câteva luni doar dosare în care sunt implicaţi adversarii săi politici, Traian Băsescu s-a comportat ca şi când România ar fi moşia sa personală. În schimb, oamenii încă loiali domniei sale nu contenesc să îl laude, ignorând cu seninătate metehnele care au caracterizat regimul Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 apr, 2014
Mircea
foarte interesant acest articol, domnule Andrei Pop.pana la alegeri elena udrea va fi vocea lui basescu si il va linge in ureche...ca pana la urma trebuie sa-i rasplateasca cumva increderea pe care a avut-o in ea.intr-adevar au fost 10 ani foarte grei pt aproape toti romanii, dar nu putem continua dupa aceea cu Ponta si cu baronii sai locali...se spune ca la ordinele lui base sunt audiati acestia, dar foc fara fum nu iese niciodata.daca vrem o schimbare ar trebui sa aducem oameni noi la varf, dar totusi care au o experienta vasta in ceea ce priveste politica interna si cea externa.MRU ar fi un potrivit pentru ca nu a fost implicat in scandaluri si a coordonat foarte bine SIE si in plus de asta vine si cu o echipa noua de perspectiva care are in compozitie si oameni tineri, dar si oameni cu experienta.
14 apr, 2014
Stan
Pacat de tineretea ta mai Andrei P.
ce ,,jurnalisti penibil" puteti fi si Doamne fereste daca continuati tot asa ce pleava a societatii o sa ajungeti!!!
P'arcati fi d'aia promovati de coana andronescu si psd...studenti fara bacalaureat...Dar voi sunteti chiar mai rau ! FARA NICIO EDUCATIE...FARA CARACTER.
Ati fost plamaditi din drojdie stricata si-ati crescut prost...prost de tot!
Asa aluat stricat il scuipi si te strambi cum ai pus gura pe el!!! Sheet!!!
14 apr, 2014
Putregaiurile
Pacat de tineretea ta mai Andrei P.
ce ,,jurnalisti penibil" puteti fi si Doamne fereste daca continuati tot asa ce pleava a societatii o sa ajungeti!!!
P'arcati fi d'aia promovati de coana andronescu si psd...studenti fara bacalaureat...Dar voi sunteti chiar mai rau ! FARA NICIO EDUCATIE...FARA CARACTER.
Ati fost plamaditi din drojdie stricata si-ati crescut prost...prost de tot!
Asa aluat stricat il scuipi si te strambi cum ai pus gura pe el!!! Sheet!!!
14 apr, 2014
Geo
!!!
Are tupeu Basescu sa vorbeasca de afacerile mogulilor?! Astia au prosperat de cand el e presedinte! Cu toate astea, mogulii il vor sustine pe Ponta, nu pe Base! Asa ca, daca Ponta ajunge presedinte, va ajuta genul acesta de oameni, nu pe cei ca noi La alegerile europarlamentare si prezidentiale de anul acesta, singura alternativa este PNL!
14 apr, 2014
Mitza Baston
Bai Ardei daca chiar crezi ce scrii, cred ca nici nu ai terminat facultatea de jurnalism! Mai ai de studiat.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ