Ponta garantează că NU va creştele taxele în 2015-2016 dacă iese preşedinte

| 04 noi, 2014

Candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC la alegerile prezidenţiale, premierul Victor Ponta, a declarat, marţi seară, că, dacă el va ocupa funcţia de preşedinte iar Călin Popescu-Tăriceanu va fi premier, în 2015 şi 2016 nu vor creşte taxele.

"Dacă eu sunt preşedinte şi Călin Popescu-Tăriceanu premier, vă garantez că nu vor exista măriri ale taxelor şi impozitelor în 2015 şi 2016. În primul rând, dacă vom avea instabilitate politică, adică o luăm de la capăt cu un preşedinte care se ceartă cu prim-ministrul, sigur nu vă garantez nimic, pentru că în instabilitate politică inevitabil apar şi problemele economice. Repet, dacă sunt preşedintele României şi Călin Popescu-Tăriceanu este prim-ministru, vă garantez că pe stabilitate economică şi pe cifrele certificate în acest moment nu este nevoie de nicio taxă sau vreun impozit suplimentar", a precizat Victor Ponta într-o emisiune a B1 TV.

Ponta a adăugat că Guvernul va lua în calcul plata în avans a drepturilor salariale câştigate în instanţă de unii bugetari şi a căror plată a fost eşalonată până în 2016, prin mai multe acte normative.

"Avem o situaţie fără precedent: avem un excedent bugetar, adică am cheltuit mai puţin decât am încasat, pentru că am avut încasări suplimentare. Am discutat chiar ieri (luni - n.r.) cu guvernatorul Băncii Centrale, am spus că asta e situaţia, cred că avem vreo 18 miliarde de lei în contul de la Trezorerie. Cum am putea să folosim diferenţa până la 2,2, cât avem dreptul la deficit, fără să creăm o problemă pentru anul viitor? Una dintre măsurile pe care şi guvernatorul mi-a zis că o va analiza, dar sună bine: Guvernul României are de plătit - către cetăţeni, către profesori, către magistraţi - hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile pentru 2009-2010, în sumă de 5,7 miliarde de lei, pe care le are eşalonate în 2015-2016", a spus premierul.

Potrivit lui Victor Ponta, dacă aceste sume câştigate în instanţă ar fi plătite în luna decembrie a acestui an, în avans, ar aduce câteva avantaje în următorii doi ani.

"Dacă noi le plătim acum în decembrie, există următoarele avantaje: în 2015-2016 am economisi 5,7 miliarde de lei, ceea ce nu-i puţin deloc, pentru că acoperim efectul scăderii CAS fără probleme; al doilea efect este că aducem bani în consum şi o parte importantă se întorc ca TVA, ca taxe; al treilea efect este că nu mai rămânem datori la cetăţenii României", a explicat Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ