Cum vrea Crin să impună iluzia că are controlul în PNL

| 18 feb, 2014

Ședinţa BPN al PNL de marţi are o importanţă deosebită, prin aceea că preşedintele liberal va viza obţinerea unui mandat de negociere în relaţia cu USL, prin care Crin Antonescu să îşi întărească poziţia serios afectată după o serie de înfrângeri.

În lumina ultimelor evenimente de pe scena politică, se poate spune că preşedintele liberalilor merge pe gheaţă subţire. Responsabil de blocajul din USL, Crin Antonescu are dificultăţi tot mai mari în a-şi controla propriul partid. Spectrul ieşirii de la guvernare, fluturat mai direct sau mai discret de către liderul PNL, nu este deloc pe placul structurilor din teritoriu, iar Crin Antonescu este acum în situaţia de a încerca să demonstreze că încă mai beneficiază de susţinerea în solidar a partidului.

În acest context trebuie interpretată convocarea şedinţei Biroului Permanent Naţional a PNL de marţi, for pe care Crin Antonescu îl controlează într-o măsură mult mai mare raportat la Delegaţia Permanentă care s-a întrunit neoficial în weekend şi care l-a determinat pe liderul PNL să renunţe la planul de a părăsi barca puterii. Practic, situaţia poate fi rezumată plastic sub următoarea formulă – Crin Antonescu a venit în cadrul Delegaţiei Permanente cu ideile lui, dar a plecat cu ideile liderilor din teritoriu care i-au cerut imperativ să păstreze partidul la guvernare.

Prin urmare, şedinţa BPN de marţi are o importanţă deosebită, prin aceea că preşedintele liberal va viza obţinerea unui mandat de negociere în relaţia cu USL, prin care Crin Antonescu să îşi întărească poziţia serios afectată după o serie de înfrângeri consecutive: ieşirea de la guvernare a fost blocată duminica trecută, eşecul din Parlament privind votul de încuviinţare a arestării lui Vlad Cosma unde o parte a aleşilor PNL au votat invers decât le-a solicitat conducere PNL sau măsurile cerute de Crin Antonescu premierului privind schema guvernului şi care nu au fost impuse.

PNL nu a fost niciodată o formaţiune care să performeze la capitolul disciplină, însă eşecurile bifate de Crin Antonescu în ultimele zile alimentează în mod implicit curentul dizidenţilor care sunt tot mai convinşi că PNL-ul sub Crin Antonescu riscă să primească lovituri grele în plan electoral. În acest sens, nu sunt întâmplătoare punctele de vedere exprimate de senatorul Sorin Ilieşiu, care a solicitat înlocuirea lui Antonescu cu Tăriceanu sau poziţia susţinută de Horia Uioreanu, preşedintele liberal al CJ Cluj, care a declarat că actualul preşedinte al PNL va face un pas înapoi dacă partidul i-o va cere.

Nu trebuie trecute cu vedere nici evoluţiile din zona de dreapta a eşicherului politic, acolo unde fuziunea MP cu FC pare a fi tot mai aproape. Ceea ce îi transmite un semnal implicit şi lui Crin Antonescu, în ideea în care dreapta ar putea avea alt candidat unic la preşedinţie, în persoana lui Mihai Răzvan Ungureanu, situaţie care îi creează dificultăţi suplimentare liderului liberal din perspectiva unei legitimări electorale pe zona dreptei.

În concluziile, ambiţiile electorale ale lui Crin Antonescu se lovesc tot mai pregnant de nemulţumirile liberalilor din teritoriu. O eventuală încercare a liderului PNL de a impune ieşirea partidului de la guvernare i-ar crea probleme majore lui Crin Antonescu. La acest moment, armonizarea intereselor prezidenţiale cu priorităţile liberalilor din teritoiru este foarte complicată, mai ales că preşedintele PNL este departe în a face figură de câştigător în alegeri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ