Votul moral prezintă riscuri la fel de mari ca şi beneficiile pentru Iohannis

| 18 noi, 2014

Păstrarea beneficiilor unui vot moral implică anchetarea corupților indiferent de tabăra politică din care fac parte, nu doar la stânga, ci și la dreapta.

Așteptările mari pot provoca deziluzii la fel de mari, putem spune, dacă privim în perspectivă proiectul de țară al viitorului președinte Klaus Iohannis. Acesta a dat de înțeles, mai apoi a promis cu subiect și predicat în timpul campaniei, că va fi posibilă o schimbare de guvern, grăbită prin redesenarea artificială a majorității parlamentare. Subiectul delicat a fost atins și de Victor Ponta, la una din dezbaterile televizate, atunci când încercând să-i determine o poziție directă interlocutorului său, a fost lăsat fără un răspuns clar. Detaliul promisiunilor electorale ale reprezentantului ACL nu a rămas nesesizat, mulți atrăgând atenția în mass media că retorica și argumentele au intrat mai degrabă în aria de specialitate a unui prim-ministru decât a unui președinte, întrebându-se ce pârghii va avea viitorul șef de stat să intervină în activitatea unui guvern de altă coloratură politică, cu care ar trebui – dacă nu dorește să-i calce pe urme conflictualului Traian Băsescu - să coabiteze. Nu rețin exact cine a menționat primul sintagma unui vot moral. Editorialistul Cristian Tudor Popescu a scris că, în opinia sa, Victor Ponta a fost învins de un vot moral, la fel ca și Ion Iliescu, președintele de onoare al PSD, în 1996.

Citeşte şi: Cristian Tudor Popescu: Ponta a fost învins de un vot moral

Concomitent, Remus Ștefureac a subliniat cât se poate de explicit pentru Adevărul: ”Avem un guvern şi o majoritate parlamentară solidă care fac parte din tabăra pierzătoare la votul prezidenţial. Tabăra câştigătoare în alegeri este slabă din punctul de vedere al ponderii parlamentare. Iar în lumina unei competiţii în care câştigătorii au mizat pe virtuţile unui vot moral, ideea unui guvern al opoziţiei construit pe traseism politic mi se pare disonantă în raport cu valul electoral de acum. Pe de altă parte, tabăra pierzătoare este obligată să mute rapid şi consistent pentru a demonstra că a înţeles semnalul urnelor.” Și într-adevăr, problema este una cât se poate de reală cât timp însuși câștigătorul cursei, Klaus Iohannis a reiterat inclusiv în discursul ținut a doua zi după victorie promisiunea că va milita pentru schimbarea modului de a face politică. Or, din acest punct de vedere, al cutumei politice, traseismul și intrigile de culise fac parte cu siguranță mai degrabă din arsenalul tradițional decât din cel inovator al politicii. Orice mișcare greșită în acest sens s-ar putea să-i provoace prejudicii de imagine taberei care l-a propulsat pe Klaus Iohannis. Acesta din urmă s-ar putea eroda galopant și direct proporțional cu așteptările susținătorilor săi, pierzînd chiar beneficiul ”votului moral” mai sus menționat, cu atât mai mult cu cât orice recurs la vechile metode subterane ar fi cu atât mai blamabil cu cât adversarul său și-a exprimat explicit intenția de a colabora instituțional cu viitorul președinte.

Citeşte şi: Testul fundamental pentru Iohannis: Băsescu 2.0 sau altceva?

La fel de grav și de important, dincolo de riscul unui blam moral pentru răsturnarea unui guvern performant (orice ar fi zis propaganda electorală) prin traseism, ar fi și lipsa unui semnal clar și echidistant în ceea ce privește lupta anticorupție din partea liderului ACL, pe cale de a deveni următorul președinte al României. Păstrarea beneficiilor unui vot moral implică anchetarea corupților indiferent de tabăra politică din care fac parte, nu doar la stânga, ci și la dreapta. Sigur, cererea explicită legată de senatorul Akos Mora este importantă, dar pierde din relevanță dacă ne gândim că unul din cei luați în vizorul Justiției este chiar fostul șef de campanie al lui Iohannis, Vasile Blaga, cercetat în cazul unei pretinse luări de mită în valoare de 80.000 de euro, în dosarul Microsft-EADS. Acesta este deja un nod gordian pentru președintele neconfirmat Klaus Iohannis, o situație cu atât mai delicată cu cât Vasile Blaga este pe cai mari pentru preluarea șefiei ”noului” PNL...
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 noi, 2014
ce avem de facut
hai mai repede cu dezvoltarea
ROMANIA sa i-a mai repede FONDURILE EUROPENE, deoarece Uniunea Europeana in 20 de ani s-ar putea rupe si ROMANIA sa fie iar in "bataia vantului" si fara bani pentru dezvoltare.
18 noi, 2014
anonim
Prelucram din polistiren expandat sau extrudat, literele volumetrice, sigle și logo-uri 3D , figuri 3D, obiecte supradimensionale sau reclame neluminoase.Ne gasiti pe polistiren3d.ro
18 noi, 2014
cantautor
voi vorbiti de moralitate?
Dacă ar fi să tragem linie cu o zi înaintea finalului campaniei electorale aferente primului tur al alegerilor, nu am putea decît să constatăm goliciunea lui Klaus Iohannis. Proiectul său de țară nu este altceva decât o înșiruire de promisiuni sforăitoare, iar prestația sa în relația cu electoratul este bulversantă, dacă ținem cont că nu este capabil să se adreseze oamenilor fără a-și citi discursurile de pe promptere. Alegerea lui Klaus Iohannis în fruntea României ar fi un dezastru cel puțin de aceeași magnitudine cu dublul mandat exercitat ca președinte de Traian Băsescu. După războiul româno-român care l-a avut drept artizan pe Traian Băsescu, singurul lucru care ar mai lipsi cetățenilor ar fi continuarea climatului de conflictualitate sub ”neamțul” Iohannis. -
30.0ct.2014-articol scris de autoare..
sa inteleg ca Iohannis s-a opus in Parlament la ridicarea imunitatilor?
sa inteleg ca Iohannis s-a ocupat cu sectiile de votare?
sa inteleg ca Iohannis a pus niste ministri de externe incompetenti?
sa intelg ca Iohannis tinea la dospit legea amnistiei?
sa inteleg ca cei de la puscarie sunt nevinovati,iar cei necercetati sunt vinovati?
sa inteleg ca cercetatul Sarbu este nevinovat si necercetatul Blaga e vinovat?
pot sa inteleg orice,voi nu intelegeti nimic
6,2 milioane de oameni au votat impotriva lui Ponta si pro Iohannis
18 noi, 2014
Absint
daca e sa o dam pe cifre
7,4 milioane > 6,2 milioane

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ