Băsescu a spus că Iohannis e corupt – a cerut domnul Morar foștilor colegi din DNA să verifice asta?

| 18 oct, 2014

Vinerea aceasta, CCR a respins sesizarea depusă de Gheorghe Funar, prin care acesta contesta legalitatea candidaturii la Președinția României a lui Victor Ponta, în baza acuzațiilor aduse de Traian Băsescu, care susține că premierul ar fi fost ofițer acoperit al SIE.

Sesizarea în discuție a pus CCR într-o situație delicată, în contextul în care, așa cum a putut constata o Românie întreagă, președintele nu a adus nicio probă concretă în sprijinul afirmațiilor sale. Altfel spus, Curtea era chemată să ia o decizie în legătură cu candidatura lui Victor Ponta în baza unui vraf de speculații și de supoziții, iar nu în baza unor dovezi concrete care, în situația de față, ar mai fi avut și caracter secret. Așa încât, în situația respectivă, Curtea a luat singura decizie pe care era firesc să o ia, adică a considerat că sesizarea în discuție nu se susține.

Nu toți judecătorii au fost însă de aceeași părare. Deși majoritatea  covârșitoare a membrilor CCR a votat pentru respingerea sesizării depusă de Gheorghe Funar, au fost și doi judecători care au făcut opinie separată. Și, conform informațiilor existente la acest moment, unul dintre acești judecători ar fi fost Daniel Morar, fostul șef al DNA.

Sursele spun că domnul Morar ar fi vrut ca CCR sa solicite Serviciului de Informatii Externe sa pună la dispoziție documente din care să reiasă sau nu dacă Victor Ponta a fost sau este ofiter sub acoperire. Ceea ce, implică două probleme.

Prima dintre acestea are un caracter legal și se referă la faptul că, printr-o asemenea solicitare, CCR s-ar fi substituit unei instanțe de judecată. Cea de-a doua are mai mult un caracter moral și pornește de la premisa evidentă că Traian Băsescu nu și-a dovedit acuzațiile.

 

CITEȘTE ȘI: O explicație pentru atacul lui Basescu la servicii: famiglia a căzut pe interceptari

 

Or, în drept, sarcina de a dovedi vinovăția cuiva revine acuzatorului, iar nu instanței. Altfel spus, nu era treaba CCR să dovedească speculațiile lui Traian Băsescu.

Altminteri, dacă mergem pe varianta lui Daniel Morar și foștii colegi ai domniei sale de la DNA- ar trebui să analizeze cu febrilitate discursurile lui Traian Băsescu și să extragă din ele cauze pentru a investiga corupția domnului Klaus Iohannis. Or, dacă pe candidatul ACL nu îl ia nimeni la întrebări pentru că președintele spune că ar fi corupt, de ce ar trebui să îi dăm crezare lui Traian Băsescu în cazul lui Victor Ponta și să îl investigăm pe premier pentru că șefului statului i s-a năzărit să îl acuze că ar fi fost ofițer acoperit al SIE, în timp ce îi face campanie electorală Elenei Udrea? Justiția nu are voie să se joace cu asemenea elemente. Deciziile instanțelor nu se pot baza decât pe probe veridice, iar nu pe speculații de natură electorală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ