Băsescu nu renunță la Udrea, deși proiectul PMP a murit din fașă

| 28 mai, 2014

În prima declarație după alegerile de duminică, Traian Băsescu a apreciat că PMP a avut un scor bun la europarlamentare. Președintele s-a solidarizat cu Elena Udrea, care declarase după anunțarea rezultatelor exit-polll-urilor că formațiunea sa a înregistrat un succes, în ciuda faptului că fostul ministru este din ce în ce mai contestată în interiorul partidului.

“Nu a fost entuziasmant, e un scor bun pentru un partid care s-a înregistrat pe 29 ianuarie 2014”, a declarat președintele în drum spre Consiliul European informal de la Bruxelles. Băsescu s-a făcut că uită că le ceruse liderilor PMP ca, dacă vor să fie urmașii lui, să obțină un rezultat cu două cifre în alegeri. “Nu puteți să fiți urmașii mei dacă nu câștigați”, le atrăgea atenția Băsescu în martie.

Băsescu nu a fost la fel de darnic în laude ca și protejata sa, Elena Udrea, pentru care intrarea Mișcării Populare în Parlamentul European, în sine, reprezintă un succes. Se vede bine, însă, că președintele a evitat să dojenească măcar PMP-ul, cel mai probabil pentru a nu vulnerabiliza în plus poziția fostului minsitru al dezvoltării.

În rest, Udrea și Băsescu au prezentat în aceeași lumină scorul Mișcării Populare: un rezultat bun pentru un partid înființat de doar câteva luni. Ceea ce ambii evită să spună este că PMP nu a apărut din neant, ci este o formațiune ruptă dintr-o structură politică puternică deunăzi, Partidul Democrat-Liberal, că are 15 membri în Parlament și în alegerile de dumincă a avut sprijinul autorităților locale din mai multe orașe mari, printre care Cluj-Napoca, Piatra Neamț, Târgoviște sau Drobeta Turnu Severin. Deasupra de toate acestea, PMP a beficiat de susținerea directă, în gura mare, sau pe tricou – ca să zicem așa, a celui cu prima funcție în stat. Or, în condițiile acestea, scorul “partidului nou”, departe de a fi entuziasmant, este chiar cam trist.

Rezultatul PMP a fost unul slab, dovadă că au existat membri ai popularilor care au criticat explicit conducerea, chiar în mod ironic și, pe alocuri, acid. “Cele cerute de președinte au fost trei: șase, doi și unu. Restul reprezintă justificări penibile ale eșecului”, a comentat Daniel Funeriu. Fostul ministru al Educației nu s-a ferit să arate cu degetul vinovații: “Responsabili sunt toți cei de pe afiș”.

Sebastian Lăzăroiu, la rândul lui, a avertizat că dacă partidul nu va face “o analiză onestă a campaniei”, acesta riscă să devină irelevant, iar Adrian Papahagi a anunțat deja că va candida pentru președinția partidului la următorul congres, dacă nu va fi un alt candidat mai bun. Papahagi spune că “Elena Udrea nu poate duce partidul acesta niciunde, poate să-l plafoneze la un scor foarte mic”. Nici Marian Preda, președintele Fundației, nu a lăudat vreun succes la votul de duminică, ci a comentat scorul ca fiind “satisfăcător” și atât.

Singurul care ține cu dinții de Elena Udrea în fruntea PMP este cel care a căzut pe spate în extaz urmărindu-i săritura cu parașuta. Întrebarea este cât va mai fi dispus și Traian Băsescu să gireze un proiect politic eșuat din start.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ